Predstavljen zbornik "Filozofija i tehnika"

Zbornik radova "Filozofija i tehnika" u izdanju Hrvatskog filozofskog društva predstavljen je danas na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB).

Po ocjeni predstavljača, riječ je o jedinstvenom djelu koje sadrži 30 od 42 rada podnesena na znanstvenom skupu na Cresu u rujnu prošle godine, u okviru 11. dana Frane Petrića.

Predstavljena su i dva časopisa "Filozofska istraživanja", koji sadrže druge radove s toga simpozija.

Prvi se put nakon duže vremena na ovim prostorima raspravljalo o odnosima filozofije i tehnike, ali i o njihovoj povezanosti s teologijom, sociologijom, ekonomijom i prirodnom znanosti, kazao je glavni urednik, profesor FSB-a Igor Čatić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrića prirodnih znanosti u posljednjih pola stoljeća omogućila su nova znanja, koja su brojnim izumima izvrsno pretvorena u sve moćniju tehniku, a materijalna kultura odlučujuće utječe na svekoliko kulturu. Tu se posebno ističe razvoj novih tehnika i njihova ugradnja u ljudsko tijelo te novi put znanosti kroz simulaciju, rečeno je.

Glavni urednik je priznao da je inzistirao kod autora da "razumiju svaku riječ tekstova" te da se tekstovi ujednače po načinu pisanja i terminologiji, što je, kazao je Čatić, rezultiralo različitim reakcijama autora.

Čatić je posebno izdvojio tekst mlađeg autora Tončija Matulića "Religija i tehnika", koji obiluje nizom izvornih spoznaja. Potaknuti porukama sa skupa, na FSB-u su odlučili uvesti dva nova predmeta: filozofiju tehnike i povijest tehnike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara