Predstavljen zbornik "Politika i etika pripovijedanja" urednika Vladimira Bitija

ZBORNIK ´Politika i etika pripovijedanja´ priređivača i urednika Vladimira Bitija, profesora na zagrebačkome Filozofskom fakultetu, predstavljen je večeras u Kulturnoinformativnome centru (KIC).

Knjiga je to odabranih tekstova vodećih postmodernih književnih teoretičara koji se bave metamorfozama pripovijedanja s kraja 20. stoljeća, odnosno etičko-političkim aspektima pripovijedanja.

Zbornik ´Politika i etika pripovijedanja´, objavljen u Hrvatskoj sveučilišnoj nakladi, kako ističe urednica Anita Šikić, dragocjen je jer iza njega ´stoje godine marljivoga izučavanja brojnih knjiga i članaka iz različitih grana humanističkih znanosti a da se pritom vodilo računa o cjelini znanosti kakva je teorija književnosti´.

Recenzent Nenad Ivić ocjenjuje da zbornik želi ´ostaviti trag i uspostaviti vidljivu razliku´. Ivić smatra da je za vidljivu razlika koju donosi Bitijev zbornik najvažnija forma koja pripada teorijskoj tradiciji koja ne postoji u Hrvatskoj. A u toj je teorijskoj tradiciji, rekao je, ´teorija mjesto samorefleksije znanja, ali ga ona ne uređuje i ne daje metodologiju znanja´.

Recenzent Josip Užarević ističe kako je zbornikom urednika Vladimira Bitija hrvatski kulturni prostor obogaćen kvalitetnim izdanjem koje ocrtava tekuće procese u anglo-američkoj naratologiji. Zbornik smatra i visoko kvalitetnim sveučilišnim udžbenikom te svojevrsnom antologijom teorije pripovijedanja.

Zbornik sadrži devet poglavlja, u kojemu su, osim uvodnoga teksta ´Performativni obrat teorije pripovijedanja´ urednika Vladimira Bitija, i tekstovi osam najuglednijih postmodernih književnih teoretičara popraćeni urednikovim uvodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su objavljeni tekstovi Linde Hutcheon, Andrewa Gibsona, Davida A. Millera. Adama Zacharyja Newtona, Geoffreya Galta Harphama, Homija Bhabhe, Marka Curriea i Thomasa Keenana.

Urednik i priređivač Vladimir Biti rekao je da je zbornik na tragu njegova dugogodišnjeg interesa - teorijske opsesije pripovijedanjem.

Podsjetio je da je na ideju za objavljivanje knjige došao tijekom jednoga poslijediplomskog studija koji je držao iz postmoderne teorije pripovijedanja.

Profesor Biti zahvalio je studentima toga poslijediplomskog studija za prijevode tekstova objavljenih u knjizi, rekavši da je to bio doista složen posao. Posebice je pak zahvalio Hrvatskoj sveučilišnoj nakladi koja je spremno objavila ´krajnje apartan i egzotičan materijal´, te istaknuo da je to rijedak slučaj u hrvatskoj izdavačkoj praksi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara