Predstavljen zbornik "Umjetnost i ideologija"

ENGLESKO izdanje zbornika "Umjetnost i ideologija" predstavljeno je večeras u Društvu povjesničara umjetnosti u Zagrebu.

U njemu je objavljeno 20-ak tekstova s istoimenog međunarodnog skupa koji je u Zagrebu održan 1999. u organizaciji Društva povjesničara umjetnosti Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta.

Taj skup, rekla je urednica zbornika Ljiljana Kolešnik, pokazao je kako se manipuliralo umjetnošću u vrijeme kada su postojale vrlo oštre granice između istočnog i zapadnog bloka zemalja. Isto tako, skup je pokazao da su se pojedini umjetnici u srednjoj i istočnoj Europi suprotstavili tadašnjoj vladajućoj ideologiji socijalizma, rekla je.

Kolešnik je kazala da se danas u procesu globalizacije različito gleda na ta vremena i da bi dobar dio autora danas svoj pristup spomenutom problemu promijenio, ali unatoč tome, dodala je, veliki broj tekstova još je aktualan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Povjesničar umjetnosti Tonko Maroević podsjetio je da je zbornik "Umjetnost i ideologija" posvećen nedavno preminulom povjesničaru umjetnosti Radovanu Ivančeviću, najzaslužnijem za održavanje spomenutog skupa.

Zbornik je pokazao, kazao je Maroević, polivalentnost i pluralizam pogleda na umjetnost 50-ih godina kojom je dominirala ideja socijalizma pod ruskim diktatom.

Povjesničar umjetnosti Zvonko Maković povezao je predstavljanje zbornika s izložbom "Pedesete" koja se do 7. prosinca održava u Domu hrvatskih likovnih umjetnika.

Ta izložba, koja prikazuje kiparstvo, slikarstvo, arhitekturu, urbanizam, film, književnost i druge umjetnosti, pokazala je koliko je hrvatska umjetnost bila avangardna u odnosu na umjetnost brojnih zemalja srednje Europe koje su imale puno jaču tradiciju od nas, rekao je Maković.

Izdvojio je djela Knifera, Bašičevića, Srneca, Kristla, Bakića, Kožarića, Džamonje i drugih te posebno grupe "EXAT 51".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara