Predstavljena akcija "I ja mogu razminirati jedan četvorni metar"

AKCIJA ´I ja mogu razminirati jedan četvorni metar´, kojom se u Italiji prikupljaju novci za razminiranje područja oko sela Mošćenice, predstavljena je danas na konferenciji za novinstvo u Rijeci.

Akciju je pokrenuo gradonačelnik grada Motacina u talijanskoj regiji Veneto nakon što je odgledao dokumentarni film ´Rane oko srca´. Film govori o problemima žena Hrvatske i BiH u poslijeratnom razdoblju, a dijelom i o minskim poljima oko Mošćenice. Taj je film nastao u suradnji Agencije lokalne demokracije Sisak i Centra za edukacijska istraživanja iz Mogliana Veneta u Italiji.

U tijeku je prodaja kupona s porukom ´I ja mogu razminirati jedan četvorni metar´ u 400 gradova i općina talijanske regije Veneto, a u prvom je tjednu prodano 15.000 kupona vrijednosti jednoga eura, kazao je Branko Bošnjak, upravitelj zaklade ´Hrvatska bez mina´ na čiji će račun biti uplaćen prikupljeni novac. Dodao je da očekuje prikupljanje oko 50.000 eura u toj talijanskoj regiji čime bi se omogućilo pokretanje razminiranja između 40 i 50 tisuća četvornih metara oko Mošćenica.

Tatjana Puškarić, izaslanica Agencije lokalne demokracije Sisak, jedne od 10 lokalnih agencija koje je Vijeće Europe osnovalo na području jugoistočne Europe, rekla je da će akcija u Venetu trajati do kraja ovoga ožujka. Uskoro će prodaja kupona početi i u Hrvatskoj i to na području Primorsko-goranske županije, kazao je predsjednik županijske Skupštine Miljenko Dorić. On je, kao predsjednik hrvatskog izaslanstva pri Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Europe, najavio da će ta akcija uskoro biti proširena i na druge talijanske regije te u ostale europske zemlje, a, po njegovim riječima, trajat će cijelu ovu godinu.

Na području oko Mošćenice poginulo je nakon rata deset ljudi od mina, a deset osoba teško je ozlijeđeno. U Hrvatskoj je još uvijek nerazminirano 1.700 četvornih kilometara u 14 županija, od skrivenih mina poginulo je ukupno u zemlji 240 ljudi, a procjenjuje se da je neotkriveno još milijun mina.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara