predstavljena barbirova knjiga "sporazum o pločama - novo presijecanje hrvatske"

Knjiga Zvonimira Barbira "Sporazum o Pločama Novo presijecanje Hrvatske" knjiga je neobjavljenih feljtona u kojima autor argumentira zašto se protivi "Sporazumu o slobodnome tranzitu kroz teritorij RH u i iz Luke Ploče i kroz teritorij BiH u Neumu" iz 1998., danas je prvi put predstavljena hrvatskoj javnosti u zagrebačkome kazalištu Komediji. L

Autor, nedavno umirovljeni pločanski prosvjetni djelatnik i pisac zapažene povjesnice neretvanskoga školstva, objavio je knjigu u vlastitoj nakladi, a kako je rekao, Zagreb je odabrao kao mjesto za prvo predstavljanje da bi glavnome gradu, ali i cijeloj Hrvatskoj, pokazao i podsjetio ih u kojoj se državi nalaze Ploče i čiji su državljani građani toga grada.

Na aktulanost teme knjige ukazao je recenzent Luka Bebić, saborski zastupnik (HDZ), podsjetivši na jučerašnju sjednicu Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije na kojoj je jednoglasno prihvaćena Deklaracija kojom se zahtijeva od Hrvatskoga sabora da ne potvrdi i proglasi ništavnim spomenuti sporazum kojega smatraju neprihvatljivim za održivi razvoj pločanske luke i štetnim za ukupan razvoj te županije.

Po Bebićevim riječima, knjigom feljtona autor na osebujan, polemičan, ali faktografski način, poručuje da u pripremama za ratificiranje tako važnoga dokumenta kao što je Sporazum, ni u jednom trenutku ne smije postati upitno suvereno pravo Republike Hrvatske na luku Ploče.

Recenzent Bebić smatra da je Barbirova knjiga predložak za ozbiljnu raspravu koja bi trebala prethoditi konačnomu zauzimanju stajališta Hrvatskoga sabora o Sporazumu između RH i BiH iz 1998.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po riječima predstavljača dr. Hrvoja Kačića, Barbirova knjiga upozorenje je da se kod funkcioniranja luke Ploče ne smije ograničavati suverenitet Hrvatske, odnosno da kod toga ekskluzivitet ne smije imati jedan međunarodni subjekt. Ustvrdio je da luka Ploče treba imati šansu pružiti slične uvjete i drugim kontinentalnim državama, a ne samo Bosni i Hercegovini, što pak ne znači da ne treba učiniti sve što je potrebno i za tu susjednu nam državu.

S tim u vezi, Kačić je spomenuo da bi za rješavanje statusa luke Ploče tipičan primjer, a k tomu provjeren i u praksi, trebao biti primjer luke Hamburg, dodajući da je svu potrebnu dokumentaciju i argumentaciju za tu tezu već dostavio Ministarstvu gospodarstva, ali da još nije dobio odgovor.

A kad se radi o pregovorima i ugovorima te odnosima sa svijetom, Kačić se spomenuo i poznatoga Dubrovčanina Marina Držića koji je svojim sugrađanima savjetovao da "kad idete u svijet držite facu od 'zle žene' i srce od lava".

Spomen Držića, rekao je Kačić, dopušta mjesto na kojemu se održava predstavljanje, dometnuvši kako je poznato za koga se u Držićevo vrijeme rabio izraz 'zla žena' te da Držićev savjet danas ne bismo ni u kojemu slučaju trebali 'preokrenuti' pa da u svijet "idemo s licem lava, a srcem 'zle žene'".

(Hina) ip az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara