Predstavljena deklaracija o znanju HAZU-a

HRVATSKA akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) predstavila je danas Deklaraciju o znanju, kojom želi ´zazvoniti na uzbunu´ zbog stanja u kojem je hrvatsko društvo s obzirom na znanje i njegovu primjenu u razvitku.

Hrvatska nikad u svojoj povijesti nije bila u tako dramatičnoj situaciji u praćenju suvremenih trendova, rekao je akademik Dušan Bilandžić, predsjednik Odbora za izradu Deklaracije.

Bilandžić je ocijenio kako nijedna dosadašnja vladajuća struktura u Hrvatskoj nije uspjela zaustaviti stagnaciju državnog razvoja, što se može napraviti, napomenuo je, jedino znanjem kao temeljnom proizvodnom snagom u društvu i glavnim uvjetom uspješnosti.

U Deklaraciji se, među ostalim, ističe da bi u Hrvatskoj što prije trebalo doseći postotak koji se za znanost i obrazovanje izdvaja u zemljama EU - najmanje osam posto bruto društvenog proizvoda.

HAZU je svjesna kako Hrvatska stoji gospodarski, no smatra da je nakon burnih događaja koji su trajali desetljećima sada došlo stanje normalizacije, rekao je Bilandžić, izrazivši nadu da Deklaracija neće ostati samo na papiru te da će se znanstvene i državne institucije uspjeti ´naći za istim stolom´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potpredsjednik Vlade Ante Simonić najavio je da će Vlada prihvatiti Deklaraciju o znanju HAZU-a. On Deklaraciju smatra i podrškom HAZU-a politici znanosti i struke, a kao prioritet vidi stvaranje pravnog okvira za sustavni razvoj znanja i znanosti.

Ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego također pozdravlja objavljivanje Deklaracije jer se, napomenuo je, ona obraća resornom Ministarstvu i podupire aktivnosti koje je Ministarstvo nedavno pokrenulo.

Po njegovim riječima, glavni reformski tijekovi bit će usmjereni na nove ljude, što bi se trebalo ostvariti ponudom 300 stručnih stipendija te otvaranjem 300 novih radnih mjesta, koja bi, istaknuo je Flego, mogla potaknuti barem dio od oko 100 tisuća stručnjaka iz ´akademske dijaspore´ da se vrati u Hrvatsku.

HAZU bi uskoro, kao popratni dio Deklaracije, trebao pripremiti dokument ´Hrvatska temeljena na znanju´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara