Predstavljena "Etika" Nicolaia Hartmanna

ZAGREBAČKA naklada "Ljevak" danas je u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu predstavila knjigu Nicolaia Hartmanna "Etika" o kojoj su govorili Danilo Pejović, Branko Despot i Hotimir Burger.

Knjiga je podijeljena na tri dijela, a razmatra "strukturu etičkoga fenomena" ili fenomenologiju ćudoređa, "carstvo etičkih vrijednosti" ili aksiologiju ćudoređa i "problem slobodne volje" odnosno metafiziku ćudoređa.

"Živimo od senzacije do senzacije. I naše ulaženje u stvar je površno, naš se vrijednosni osjećaj otupljuje u lovu na ono senzacionalno. Moderni čovjek nije samo u nemiru i žurbi, on je također otupio, on je blaziran, njega više ništa ne uzdiže, ne zahvaća, ne dohvaća u njegovoj najunutarnjijoj sferi", piše u uvodu "Etike" Nicolai Hartmann.

"Etiku" je objavio u doba "velike gospodarske i moralne krize u svijetu" godine 1925., a s njemačkog na hrvatski jezik preveo ju je Marijan Cipra, a pogovor je napisao Hotimir Burger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na predstavljanju knjige prof. Pejović je istaknuo kako je Hartmannova "Etika" najvažnije djelo iz područja te filozofske discipline u XX. stoljeću. Dometnuo je kako je između etike i politke tanka nit, ali da "Hartmann o njoj ne govori, nego u skladu s novokantovskom školom govori o slobodi ličnosti".

Despot je istaknuo kako "etika pretpostavlja nužno slobodu" te kako je svaka etika oslonjena na neki drugi "autoritet samo privid" i dodao da "Hartmann nije dospio do metafizičkog temelja etike, ali je podsjetio da etika bez slobode nije moguća".

Burger je ocijenio kako se "Hartmann radikalno odredio za vrijednosti sfera etičkog "regnum hominis".

Njemački filozof Nicolai Hartmann svoju je "ontološku koncepciju svijeta zasnovao pluralistički u kojem postoji realni, idealni i principijelni bitak", a objavio je, među ostalim, i "Osnove metafizike spoznaje" i "Mogućnost i zbilja".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara