Predstavljena fotomonografija "Ivan Krstitelj Ranger"

U DVORANI Županijske skupštine večeras je predstavljena Fotomonografija Ivan Krstitelj Ranger umjetničkog fotografa Ive Pervana i autorice teksta profesorice Marije Mirković.

Ivan Krstitelj Ranger bio je lepoglavski pavlin i jedan od najznačajnijih zidnih i svodnih slikara hrvatskog baroka.

Naslikao je mnogobrojne freske u sakralnim objektima za franjevce i svjetovne naručitelje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Rođen je 1700. godine u Gotzensu u Tirolu, a umro je 1753. godine u Lepoglavi gdje je i pokopan u crkvi Svete Marije.

Bitne karakteristike njegovog slikarskog stila je složena teološka ikonografija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fotomonografiju su večeras predstavili biskup Varaždinske biskupije mons. Marko Culej, umjetnički fotograf Ivo Pervan i njezini urednici Mijo Ivurek i Mirko Kovačević.

Culej je govorio o nastanku pavlinskog reda te o njihovoj povijesti u Hrvatskoj s naglaskom na njihov utjecaj i doprinos u hrvatskoj kulturi, umjetnosti, obrazovanju i znanosti.

Prihod od prodaje Fotomonografije namijenjen je uspostavi muzejske zbirke Ivana Krstitelja Rangera u lepoglavskom pavlinskom samostanu.

Osim na hrvatskom jeziku, Fotomonografija je objavljena i na njemačkom i engleskom jeziku, a sunakladnici su Nakladni zavod Matice hrvatske i Meridijani iz Samobora.

Promociju su organizirali INA Industrija nafte koja je ujedno i izdavač Fotomonografije te Varaždinska biskupija i Županija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara