Predstavljena Hrvatska izvozna ofenziva

NA 2. KONVENCIJI Hrvatskih izvoznika ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić predstavio je "Hrvatsku izvoznu ofenzivu", strategiju od 29 mjera čiji je krajnji cilj popraviti negativnu hrvatsku vanjskotrgovinsku bilancu u kojoj je pokrivenost uvoza izvozom tek 47-48 posto, dok je vanjskotrgovinski manjak krajem studenog dosegao 8,25 milijardi eura. Za izravnu provedbu strategije u proračunu su osigurana 24 milijuna kuna, piše Banka magazin.

U svojim raspravama izvoznici su ukazali na visoke troškove uslijed lokalnih, županijskih i državnih nameta koji su fiksni bez obzira na poslovni rezultat, a kao primjeri su navedeni poskupljenje komunalnih usluga u gradu Zagrebu te visoke cijene Hrvatske elektroprivrede za pojačanje raspoložive snage električne struje. Smatraju da se takva povećanja cijena, ako se želi održati konkurentnost, ne mogu prebaciti na cijenu proizvoda na inozemnim tržištima.

Ljubo Jurčić, predsjednik Društva hrvatskih ekonomista, procijenio je da bi predstavljenim mjerama izvoz kratkoročno mogao porasti za 20 posto, uz supstituciju uvoznih proizvoda od 10 posto. Upozorio je na neefikasnosti hrvatskih investicija: iako je relativni postotak ulaganja viši nego u drugim zemljama, stopa gospodarskog rasta je niža. A ta neefikasnost prelijeva se u visoke troškove, upozorio je Jurčić.

U raspravi je spomenuta i nužnost veće uloge fondova rizičnog kapitala. Ljubo Jurčić predložio je da se bankama propiše obveza da 2 do 3 posto svojih "sigurnih", provjerenih plasmana moraju plasirati u venture capital fondove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važnu ulogu u strategiji imat će Hrvatska banka za obnovu i razvitak, koja danas hrvatskim poduzetnicima pruža gotovo identične usluge koje na raspolaganju imaju njihovi konkurenti u zemljama Europske unije.

Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a, od dvadesetak programa posebno je istaknuo lani pokrenut program za potporu inovatorima, odnosno tvrtkama koje na tržištu plasiraju nove proizvode ili poboljšanje tehnološkog procesa. Kod takvih projekata HBOR je spreman i na vlasnička ulaganja.


Ministar Vukelić prilikom predstavljanja strategije najavio je za rujan početak Pilot Grant sheme u sklopu programa PHARE 2006 za izvozno orijentirana mala i srednja poduzeća. Ukupni proračun iznosi 3,3 milijuna eura (iz programa PHARE 2,5 milijuna eura uz sufinanciranje hrvatske države od 800 tisuća eura), a pojedinačni grant iznosit će između 100 i 200 tisuća eura. Poduzeća koja bi sudjelovala u shemi sufinancirala bi minimalno 25 posto troškova projekta (15 posto za poduzeća s područja posebne državne skrbi), piše Bnaka magazin. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara