Predstavljena knjiga Anđelka Mijatovića "Ganga - pismice iz Hercegovine, Imotske krajine, od Duvna, Livna i Kupresa

Drugo prošireno izdanje knjige "Ganga pismice iz Hercegovine, Imotske krajine, od Duvna, Livna i Kupresa" predstavio je večeras u Samostanu hercegovačkih franjevaca u Zagrebu nakladnik "Naša ognjišta" iz Tomislavgrada.

O knjizi su govorili fra Gabrijel Mioč u ime nakladnika, publicist Ivan Bekavac i sastavljač knjige Anđelko Mijatović.

Knjiga na 431 stranici donosi sastavljačev uvodni esej o gangi, 4820 gangaških dvostihova, popis kazivača pjesama, rječnik arhaizama, tuđica i manje poznatih riječi i pogovor koji je napisao Krešimir Mlač.

U prvom dijelu knjige pjesme pjevaju o gangi, ljubavi, djevojkama, draganu, djevojčinoj i momkovoj rodbini, smrti, udaji, ženidbi, zavičaju dok je sastavljač u drugom dijelu knjige objavio muške i ženske pjesme o vojništvu i ratovanju (1914.-1990.), Križnom putu, otporu komunističkoj vlasti, političkim zbivanjima (1945.-1968.), komunističkom progonu svećenstva, omladinskim radnim akcijama, partijašima i političkim zbivanjima u nekoliko razdoblja od 1968.do 2002.

Na kraju sastavljač uvrštava pjesme s motivima nataliteta, uzgoja, obrade, otkupa i šverca duhana, zatvora, tuđine, športa i policijskoga terora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ganga je važan prinos čuvanju nacionalnoga identiteta koja prenosi poruku i nadu, rekao je Bekavac.

U komunističkoj Jugoslaviji pjevanje se gange identificiralo s ustaštvom i politički neprihvatljivom pa je to utjecalo na njezino minorno izvođenje i na radioteleviziji kao folklorne baštine, rekao je Anđelko Mijatović.

Prvo izdanje knjige (1973.) izborio je tadašnji glavni urednik "Naših ognjišta" fra Ferdo Vlašić, istaknuo je fra Gabrijel Mioč i dodao kako je fra Ferdo morao promijeniti naslov "Pismice iz Hercegovine i Imotske krajine", odnoso izdvojiti Duvno iz Hercegovine kako bi dobio odobrenje pa je knjiga i objavljena pod današnjim nazivom.

Anđelko Mijatović (1939.) je povjesničar i prikupljač narodnih pjesama. Objavio je više knjiga, a među kojima su "Uskoci i krajišnici" i "Iz riznice hrvatske povijesti i kulture".

(Hina) mk mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara