predstavljena knjiga ankice lepej "istina - savjest iznad bankarske tajne"

Knjiga Ankice Lepej, u kojoj ta bivša bankovna službenice prepričava okolnosti u kojima je 1998. medijima predala dokaze koji pobijaju navode iz imovinske kartice supruge predsjednika Tuđmana, predstavljena je večeras u Novinarskom domu u Zagrebu.

U knjizi "Istina - Savjest iznad bankarske tajne" autorica opisuje i događaje nakon odavanja stanja na tom računu, zbog čega je dobila otkaz u Zagrebačkoj banci, a protiv nje je pokrenut i sudski postupak zbog odavanja službene tajne.

Priča Ankice Lepej, objavljena u nakladi Centra za istraživačko novinarstvo i tvrtke Prometej, obogaćena je pregledom policijskih i sudskih dokumenata o kaznenom progonu te medijskim napisima o "slučaju Lepej".

Predgovor su napisali bivši predsjednik HAZU-a akademik Ivan Supek i psihologica Mirjana Krizmanić. Oboje su upozorili na moralnu hrabrost, ali i dilemu Ankice Lepej, koja je zbog potrebe da upozori na nepravilnosti, kako kažu, bila dovedena na "rub zločina", odnosno prisiljena prekršiti zakon.

Podsjetivši da su odbačene sve optužbe protiv nje, njezina odvjetnica Vesna Alaburić kazala je da je sud svoju odluku objavio tek nakon smjene HDZ-ove vlasti. To je, kako je rekla, žalostan pokazatelj stanja u pravosuđu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od sustava građani su odmah prepoznali gdje je pravda i pravičnost, kazala je Alaburić, dodavši da je "slučaj Lepej" podijelio Hrvatsku.

Ankica Lepej predočila je javnosti stanje deviznoga bankovnog računa Predsjednikove supruge Ankice Tuđman, iz kojeg je bilo vidljivo da je u Zagrebačkoj banci oročila 210.000 njemačkih maraka i 15.740 dolara. Podatci, koji su pobijali navode iz imovinske kartice po kojima Ankica Tuđman nije imala nikakve imovine, objavljeni su 17. listopada 1998. u "Jutarnjem listu".

Banka je za otkrivanje izvora informacija ponudila milijun kuna, a Ankica Lepej se nakon dva dana sama prijavila Upravi banke, koja joj je uručila izvanredni otkaz. Njezine navode medijima je potvrdio i djelatnik banke Robert Horvat, koji je također otpušten.

(Hina) am mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara