Predstavljena knjiga ˝Bijeg s vješala˝ Andrije Kovačevića

STRADANJE uglednoga hrvatskog arhitekta Milovana Kovačevića, koji je uspio umaknuti smrtnoj presudi 1943., tema je romana ´Bijeg s vješala´, koji je njegov otac Andrija Kovačević napisao 1946., i koji danas predstavljen u Novinarskom domu u Zagrebu.

Andrija Kovačević vjerno je opisao stradanje svog sina Milovana, kojeg je ustaško redarstvo uhitilo u svibnju 1943. zbog civilnog pomaganja antifašističkog pokreta, a 20. prosinca te godine trebao je, zajedno sa 16 ´prosinačkih žrtava´, biti obješen u zagrebačkoj Dubravi, istaknula je Željka Tabak-Nenadić, koja je predstavila knjigu. Dodala je kako je jedino Milovan Kovačević uspio pobjeći s vješala.

Govoreći o razlozima što je rukopis tako dugo bio neobjavljen, rekla je kako je on više od pola stoljeća ležao svezan tugom obitelji i njihovom nakanom da tu tragediju zadrže za sebe.

Publicist Milan Rakovac istaknuo je kako je zapanjen modernitetom djela za koje se pola stoljeća nije ni znalo.

´Iako bi se očekivala ideologizacija, nje u toj strašnoj ljudskoj priči ipak nema´, ustvrdio je, dodavši da je otac, pomno bilježivši sinova sjećanja, razradio duboko psihologizirane likove.

Prisjetivši se prvog susreta s Milovanom Kovačevićem u Topuskom sredinom 1944. na kongresu kulturnih radnika, akademik Ivan Supek je istaknuo kako se sjeća potresnoga Kovačevićevog kazivanja o nevjerojatnu bijegu s vješala.

´Potreslo me njegovo svjedočanstvo kako se u jednom trenutku skupini osuđenika ukazala sićušna prilika da se obruše na stražare. Za Kovačevića nije bilo gotovo ni kad su ga dizali na stup s kukom s koje je visila omča. Smogao je volju da se i dalje bori i pobijedio smrt´, naglasio je Supek.

Andrija Kovačević (1879.-1946.), pravnik i književnik, pristaša Radićeva HSS-a, objavio je dva romana ´Posljednji Nenadić´ i ´Krijes´, a bijeg s vješala ostao je nakon njegove smrti i smrti njegova sina (1946.) u rukopisu.

Knjigu je izdala nakladnička kuća Disput, a predstavljanju je nazočio i predsjednik Stjepan Mesić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara