Predstavljena knjiga Bože Vukušića ˝Tajni rat udbe protiv hrvatskih iseljenika iz BiH´

KNIJGA Bože Vukušića ´Tajni rat Udbe protiv hrvatskih iseljenika iz Bosne i Hercegovine´ apelira na hrvatske naraštaje koji su sudjelovali u stvaranju okvira moderne i neovisne hrvatske države da preispitaju totalitaristički komunistički model koji je do 1990. znatno utjecao na hrvatsku povijest a utječe i na hrvatsku današnjicu, ističe urednik knjige dr. Josip Jurčević.

Ta Vukušićeva knjiga predstavljena je danas u Zagrebu u organizaciji nakladnika Kluba hrvatskih povratnika iz inozemstva.

Jurčević smatra da knjiga obvezuje hrvatske naraštaje na demokratski, civiliziran i građanski način propitivanja toga totalitarnog komunističkog modela jer je to, istaknuo je, i preduvjet za miran život novih naraštaja. U tom smislu za Jurčevića knjiga je i iznimno aktualno, a ne samo povijesno, štivo neupitne vrijednosti koja donosi izvorne dokumente neprepravljene autentičnosti od kojih su mnogi prvi put ´ugledali svjetlo dana´.

Umirovljeni general HVO-a Željko Glasnović ustvrdio je pak da knjiga postavlja pitanje - kad će se konačno otvoriti svi tajni dosjei Udbe. Objavljivanje knjige pozdravili su i Mirsad Bakšić, umirovljeni brigadir HV-a, i predsjednik Saveza udruga Hrvata iz BiH Luka Gavranović.

Autor Bože Vukušić ističe da je knjigu posvetio svim hrvatskim domoljubima i prijateljima koji su poginuli ili na bilo koji način stradali boreći se za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavljivanjem knjige autor je zaokružio publicističko-istraživačku cjelinu o tajnom policijskom ratu beogradskoga režima protiv cjelokupnoga hrvatskog političkog iseljeništva koju je započeo knjigom ´Tajni rat Udbe protiv hrvatskoga iseljeništva´ objavljenom kod istoga nakladnika u studenome prošle godine.

Pred hrvatskom javnošću knjiga se danas našla prvi put i to njezino drugo izdanje, a prvo predstavljanje bilo je u Ljubuškom u kolovozu ove godine, rekla je predsjednica Kluba hrvatskih povratnika iz inozemstva Katica Miloš.

Uprava državne bezbednosti (Udba) nastala je 1946. reorganizacijom tj. podjelom Ozne (Odeljenje zaštite naroda) iz koje je proizašla i vojna kontraobavještajna služba (KOS). Te su službe reorganizirane 1966. kada je Udba promijenila naziv u Službu državne bezbednosti (sigurnosti)- SDB(S), ali su Hrvati u zemlji i inozemstvu nastavili koristiti termin Udba kao zbirni naziv svih tajnih služba jugoslavenskoga režima u njihovome ratu protiv Hrvata u domovini i inozemstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara