Predstavljena knjiga Darka Hudelista "Tuđman - Biografija"

ZAGREBAČKI nakladnik "Profil" predstavio je večeras u Muzeju "Mimari" knjigu novinara Darka Hudelista "Tuđman Biografija".

O Hudelistovoj knjizi govorili su urednik književnik Velimir Visković, povjesničar Neven Budak i novinar Marko Grčić.

"Hudelist je zaljubljen u Tuđmana jer je on velikan hrvatske povijesti," napomenuo je Visković, dodavši da autor nije modelirao Tuđmana kao neki njegovi suradnici koji su s Tuđmanom stvarali povijest.

U knjizi važno mjesto zauzima "geneza o pomirenju Hrvata i način na koji je Tuđman do njega došao", rekao je Visković.

Hudelist ne povezuje Tuđmana s Vjekoslavom Luburićem iz njegova zločinačkog razdoblja tijekom Drugog svjetskog rata, nego s kasnijim Luburićem kao političkim emigrantom koji je prvi izišao s idejom o političkoj pomirbi Hrvata, dodao je.

S liberalnog stajališta otvorenog društva to može biti nemoderna politika, no ta politika sa stajališta nacionalnih interesa narodu i državi donosi stabilnost, istaknuo je Visković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Franjo Tuđman je fascinantna osoba kroz čiji se život niže slijed neuspjeha i povremenih uspjeha, a na kraju biografije taj je niz konačno okrunjen uspjehom stvaranja suverene hrvatske države, rekao je Budak.

Knjiga je djelo natprosječno darovita novinara istraživača, a ne historiografa ili politologa, rekao je Grčić, napomenuvši da Hudelist nastoji otkriti psihološki profil svojega junaka.

Grčić je kao najvažniji dio u knjizi istaknuo poglavlje "Pakt s Norvalom" u kojem autor raščlanjuje navodni dug Franje Tuđmana hercegovačkim franjevcima koji su djelovali u samostanu u tom kanadskom mjestu.

"Tamo je utemeljena osnova i praksa Tuđmanove pomirbe", rekao je Grčić, dodavši kako je njezin osnivač Luburić, a propagator nesretna Udbina žrtva Bruno Bušić.

"Ta je politika povezana i s današnjom rekatolizacijom hrvatskoga društva," dodao je Grčić koji je na svaki spomen Tuđmanova imena gestikulirao kažiprstom prema publici.

Knjiga "Tuđman - Biografija" (741 str.) u 21 poglavlju opisuje autorovo viđenje života prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. U prvih 18 poglavlja autor slika svoju viziju Tuđmana do 1989., a tri se posljednja poglavlja odnose na razdoblje od 1989. do 1999.

Darko Hudelist (1959.), novinar "Globusa", surađivao je i s britanskom ekipom na snimanju serijala "Smrt Jugoslavije". Objavio je nekoliko knjiga, među njima i "Kosovo, bitka bez iluzija".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara