Predstavljena knjiga Frane Prcele "Kad bismo bili dosljedni..."

KNJIGU fra Frane Prcele "Kad bismo bili dosljedni..." predstavio je večeras nakladnik Glas koncila u novootvorenoj dvorani Dominikanskoga samostana "Blaženi Augustin Kažotić" u Zagrebu.

O knjizi su govorili provincijal hrvatskih dominikanaca Ivan Iko Mateljan, urednica knjige Vesna Kusin, teolog Bonaventura Duda, predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić i dramski umjetnik Rene Medvešek, koji je čitao i pojedine dijelove iz knjige.

"Prcelini tekstovi su izgovarani u zgodno i nezgodno vrijeme", napomenuo je Mateljan i dodao kako on svojom knjigom "pomaže rađanju Boga u dušama kojima je upućena".

"Knjiga progovara o današnjim moralnim dvojbama", istaknula je Kusin dodajući kako su oni nastali u povodu različitih događaja u društvu.

Prcela je kontekstualni pisac, rekao je Duda i posebno naglasio ljepotu njegova hrvatskog jezika.

Knjiga potvrđuje da joj je autor čitač Biblije, rekao je Zidić i dodao kako iz nje proistječe spremnost na rad i djelovanje.

"Postavljanje pitanja i obraćanje su ključni pojmovi ove knjige", napomenuo je Medvešek i dodao kako je Prcela "zamiješao kvasac pitanja, a nakon toga ispekao kruh govora."

Knjiga "Kad bismo bili dosljedni.." (269 str.) podijeljena je u deset poglavlja, a u njoj autor obrađuje pitanja o djelu i početku, križu prije uskrsnoga jutra, Bogu na vidiku, svetkovinama života, ratu i vremenu, krjeposti svakodnevice, razgovoru kao djelu, umijeću razlikovanja, o redovništvu te politici kao zajedničkom dobru.

U desetom poglavlju Prcela je objavio i svoje otvoreno pismo predsjedniku RH Stipi Mesiću od 19. rujna 2000. u kojem iznosi opaske na njegovu politiku, a u tom su poglavlju objavljene i medijske reakcije na to pismo.

U epilogu pisac je objavio želje Crkvi za 21. stoljeće.

Predgovor knjizi napisali su dubrovački biskup msg. Želimir Puljić i dramski umjetnik Rene Medvešek.

Frano Prcela (1966.) je dominikanski redovnik, a bio je provincijal Hrvatske dominikanske provincije od 1999. do 2003. Trenutno živi i radi u Chicagu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara