predstavljena knjiga "identitet rukopisa" željka sabola

"Identitet rukopisa" stručna monografija o vještačenju rukopisa, autora dr. Željka Sabola, predstavljena je večeras u Hrvatskoj odvjetničkoj komori u Zagrebu. L

Riječ je o drugom izdanju te knjige, prvi put objavljene 1986. godine.

To je temeljit, detaljan i ozbiljan znanstveni rad iz područja kriminalističke znanosti, koji je objedinio znanstvene izvore i dugogodišnji stručni rad Željka Sabola, kazao je sveučilišni profesor kriminalistike iz Zagreba dr. Duško Modly.

Tekst je didaktički uspješno izložen, spoznajni i utilitarni ciljevi su postignuti, a zadržao je i značaj udžbenika, dodao je.

Profesor kriminalistike Modly napomenuo je da treba razlikovati identifikaciju rukopisa kao kriminalističku metodu koja se služi za dokazivanja u sudskom postupku, od grafologije koja je ocjenjivanje osobe po rukopisu.

Odvjetnik Dinko Šimatović istaknuo je da je Sabol knjigom nesebično otkrio tajne zanata koje odvjetnici mogu koristiti na sudu za osporavanje njegovih nalaza.

Podsjetio je na Sabolov savjet, koji se navodi i u knjizi "Identitet rukopisa", da se uvijek treba potpisivati punim imenom i prezimenom, jer su parafi koje često rabe bankovni činovnici, najlakše krivotvorivi.

Sabol se pak osvrnuo na vjerodostojnost vještačenja rukopisa, naglašavajući da se, prema njegovu istraživanju, pogreške javljaju u 4,8 posto slučajeva, što je visok postotak točnosti, veći od primjerice vještačenja u prometu.

Željko Sabol (1942.), pravnik i publicist, doktorirao je pravne znanosti 1986. s temom "Dokazna vrijednost vještačenja rukopisa".

Stalni je sudski vještak za rukopise od 1968. Radio je, uz ostalo, u Zavodu za kriminalistička vještačenja i kriminalistička istraživanja, Leksikografskom zavodu, Zavodu za vještačenja, a sada radi u Hrvatskom saboru. Objavio je više knjiga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara