predstavljena knjiga milana pelca "pismo - knjiga - slika"

Knjiga Milana Pelca "Pismo knjiga slika" s podnaslovom Uvod u povijest informacijske kulture koja sadrži slojevitu i složenu povijest informacijskih, odnosno komunikacijskih medija predstavljena je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK).

Po riječima Josipa Stipanova, ravnatelja NSK-a, to je u stručnome smislu jedinstvena knjiga koja daje povijesni pregled prepun podatka i ilustracija s elementima priručnika.

Posebnost toga djela, dodao je, u temi je, koju obrađuje te načinu na koji autor razmatra i obrađuje tematiku u povijesnome slijedu i redoslijedu.

Autor "trojedinstvo", pismo-knjiga-slika, promatra kao "proizvod" - medij koji omogućuje prijenos misli, činjenica stajališta, osjećaja, rekao je Stipanov.

Knjiga je podijeljena u dva dijela - Opći pregled sa svjetskom poviješću informacijske kulture napisan prema uvriježenomu i logičnomu povijesnom slijedu te Nacrt za Hrvatsku.

U tome drugom dijelu prikazana je, prema modelu usporedne kronologije, situacija u Hrvatskoj od antike do suvremenoga doba s naglaskom na sažetomu pregledu informacijskih medija i njihova mjesta u sklopu opće kulturne povijesti hrvatskoga naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Daniela Živković, docentica na Odsjeku za bibliotekarstvo zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, ustvrdila je da je Pelcova knjiga prvi suvremeni doprinos predstavljanju informacijske kulture u Hrvatskoj.

Osim što je knjiga ozbiljna u stručnome smislu u njoj se mogu naći i brojne zanimljivosti, primjerice tko je bio prvi bibliofil te gdje se u Europi nalaze prve naočale i povećalo.

Recenzent Milan Mihaljević istaknuo je da knjiga daje i nacrt jedne moguće sinteze stanja u Hrvatskoj u kojemu su prvi put na jednome mjestu okupljeni rezultati interdisciplinarnih istraživanja.

Ustvrdivši da je Pelc kao izvrstan poznavatelj predmeta koji obrađuje napisao pionirsko djelo, Mihaljević je iznio i jedan prigovor - ukazao je na pogrješku koja se potkrala kad je "Humski grafit" imenovao kao "Ročki abecedarij".

Sam autor izrazio je pak strah da to nije i jedina pogrješka. Ipak, u skladu s latinskom uzrečicom "prepustio" je sudbinu knjige čitateljima.

Knjigu povjesničara umjetnosti Milana Pelca (1958.) objavila je zagrebačka nakladnička kuća Golden marketing.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara