Predstavljena knjiga Nele Eržišnik "Moja tri života"

KNJIGA uspomena "Moja tri života" glumice Nele Eržišnik, koja se proslavila ulogama Marice Hrdalo i Tetke Ikače, predstavljena je danas, na autoričin 81. rođendan, u Društvu hrvatskih književnika.

Nela Eržišnik, rođena kao Nevenka Maras 1922. u Banjoj Luci, u knjizi se prisjeća djetinjstva i mladosti provedenih u Lici i Zagrebu, rata i svakodnevice NDH, glumačkih početaka i karijere, nastupa pred tisućama gledatelja u vrijeme bivše Jugoslavije.

Nela Eržinik je fenomen hrvatskog glumišta, istaknuo je kazališni kritičar Igor Mrduljaš.

"Zapanjujućim" je ocijenio što se Eržišnik odrekla "sjajne karijere u kazalištu" i posvetila se nečemu što se, unatoč kabaretskim elementima, ni tada, a ni danas ne smatra kazalištem već estradom.

Mrduljaš drži da se akademska kritika "bezobrazno i neopravdano" odnosila prema "glumcima koji su tražili svoju publiku". Pučko kazalište jedino ima opravdanje u povijesti kazališta, naglasio je Mrduljaš, dodavši da "kazalište koje nema publike ne može biti dobro kazalište".

Nela Eržišnik u knjizi je prikazala i najdramatičnije trenutke svog života, primjerice kada su joj na Bleiburgu nestali otac i dva brata, rekao je Mrduljaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posebno vrijednim smatra što je pisala o NDH i poratnom razdoblju koje je, kako je rekao, opisala drugačije od "onoga što se učilo u školi".

Po Mrduljaševim riječima Eržišnik je kroz svoj lički i zagorski model, za što je sama pisala tekstove, poput nekadašnjih dvorskih luda "čak i pred Titom govorila o onome što se nije smjelo".

Nela Eržišnik se na predstavljanju prisjetila anegdota s Josipom Brozom Titom pred kojim je često nastupala. Rekavši da joj nije jasno zašto su je uvijek zvali da nastupa za Tita, iako se znala njezina obiteljska prošlost, Eržišnik se našalila da će o tome morati napisati još jednu knjigu.

Nakon gimnazije Nela Eržišnik je radila na pošti. Poslije rata završila je studij glume te je nastupala u HNK i u Zagrebačkom dramskom kazalištu ("Gavella").

U kazališnoj karijeri, koja je trajala od 1947. do 1964., ostvarila je desetke uloga, a glumila je i u dvadesetak filmova. S likovima Marice Hrdalo i Tetke Ikače počela je šezdesetih na Radio Zagrebu, nakon čega je nastupala uživo i na televiziji.

Knjigu, koju je Nela Eržišnik i ilustrirala vlastitim crtežima, objavila je zagrebačka Naklada Pavičić u biblioteci memoara, dnevnika i ispovijedi "Hrvatski panoktikum".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara