Predstavljena knjiga novinara Zorana Vukmana "Hrvatska ni crvena ni crna"

KNJIGA novinara i publicista Zorana Vukmana, "Hrvatska, ni crvena ni crna", predstavljena je večeras u prostorijama Hrvatske kulturne zaklade, u sklopu redovitih tribina tjednika Hrvatsko slovo.

Predstavljač Stjepan Šulek istaknuo je kako je osnovna teza Vukmanove knjige da se Hrvatska može spasiti samo na temeljima kršćanstva i katoličanstva.

Ocjenjuje da je Vukmanova knjiga politički program za one koji žele razmišljati i promišljati budućnost Hrvatske. A taj politički program, istaknuo je Šulek, temelji se na Vukmanovu stajalištu da se hrvatski duhovni preobražaj ne može temeljiti ni na "crvenoj" ni na "crnoj" ideologiji. No, smatra da je Vukmanova kritika Nezavisne Države Hrvatske preoštra.

Ističući kako je ova, peta Vukmanova knjiga, rijetkost u Hrvatskoj budući da u nas zapravo nema laičkih katoličkih publicista, Šulek navodi da knjiga potvrđuje Vukmana kao kršćanskoga intelektualca koji se razvijao na mislima ruskoga filozofa Nikolaja Berdjaeva, njemačke mističarke Terese Neumann i katoličkoga laika, hrvatskoga blaženika Ivana Merza.

S tim u vezi podsjetio je na riječi, koje navodi Vukman u knjizi, a izrekla ih je 30-tih godina 20. stoljeća Teresa Neumann hrvatskom isusovcu Petru Perici - "Hrvati će biti kralježnica kršćanstva". Dodao je da su Petra Pericu, autora poznatih hrvatskih pjesama "Zdravo Djevo" i "Do nebesa nek se ori", ubili partizani na otočiću Daksi, u listopadu 1944.

Zoran Vukman je istaknuo da je poticaj za pisanje knjige, u kojoj su tekstovi koji nisu prije nigdje objavljeni, bio pokušaj promišljanja hrvatske realnosti zbog istinskoga okretanja budućnosti, na način da se pokušaju prevladati sve frustracije prošlosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer, kazao je, produbljivanje jaza između "crvenih i crnih" slabi Hrvatsku, a svaka pomirba znači stabilnu Hrvatsku. Zato je, kako je rekao, na korice knjige stavio "djecu Tuđmanove Hrvatske - prve naraštaje rođene u slobodnoj Hrvatskoj". Vukman naglašava da se zbog tih naraštaja treba boriti za jaku, slobodnu i samostalnu Hrvatsku .

Također ističe da je u knjizi pokušao dati politički i duhovni program za raspravu o budućnosti Hrvatske, ne želeći pri tomu biti preuzetan već samo angažirani intelektualac.

Zoran Vukman smatra da se Hrvati trebaju oprijeti malodušju i odmah početi raditi na svojoj duhovnoj preobrazbi, no, drži da nedostaje otvoreni dijalog svih hrvatskih domoljuba koje zanima budućnost Hrvatske.

Što se pak tiče kušnji na tome putu, Vukman je kao geslo knjige uzeo stihove poznatoga hrvatskog pjesnika Viktora Vide iz pjesme "Duhovna Hrvatska" (1953.) - "Sve zemaljske kušnje kroz koje prolazi Hrvatska, proističu iz njezina značaja".


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara