Predstavljena knjiga ˝O Tuđmanu osobnim pogledom˝

ZBORNIK govora i sjećanja suradnika prvoga hrvatskog predsjednika i osnivača HDZ-a ´O Tuđmanu osobnim pogledom´ predstavljen je u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu.

Knjiga sadrži izlaganja sa skupa u prigodi 80. obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana održana 14. svibnja ove godine u tom institutu, a objavljena je u nakladi Hrvatske demokratske zajednice uoči treće obljetnice njegove smrti.

Povijest prvih deset godina hrvatske samostalnosti neraskidivo je vezana s likom i djelom dr. Franje Tuđmana, rekao je predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, dodavši kako je knjiga zbornik vrlo zanimljivih osobnih pogleda i dojmova koje su najbliži Tuđmanovi suradnici i prijatelji stekli o njemu i u izvanprotokolarnim susretima i događajima manje poznatima javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neka knjiga bude poticaj svima onima koji su sudjelovali u stvaranju hrvatske države da pišu o tim događajima, jer sjećanje na njih pomalo blijedi, rekao je Sanader. Stoga je neobično važno da svi sudionici tih događaja daju svoje viđenje o njima kako se kasnije ne bi drukčije interpretirali i kako bismo, služeći se povijesnim iskustvom, izbjegli zamke i nevolje u budućnosti, istaknuo je Sanader. Upozorio je da narod koji ne uči na povijesnim iskustvima često biva prisljen ponavljati povijest.

Akademik Dubravko Jelčić kazao je da je Franjo Tuđman bio velik čovjek. Njegova je veličina u tome što je uspio učiniti ono što drugi nisu, rekao je Jelčić i dodao da su to pokušali osporiti oni koji mu nisu bili ni do koljena. Tuđman je bio čvrst i odlučan, a istodobno osjetljiv, rekao je Jelčić i naglasio da je radio do iscrpljenja te da je Tuđamnov aktivizam bio neizmjeran.

Odabrane odlomke iz knjige ´O Tuđmanu osobnim pogledom´ čitao je dramski umjetnik Zlatko Crnković.

Komemoracija u povodu treće obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana održat će se sutra u 10 sati u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici, a u 11,30 bit će položeni vijenci na njegov grob na zagrebačkom groblju Mirogoju. Sveta misa zadušnica za prvoga hrvatskog predsjednika bit će služena u 13 sati u crkvi sv. Marka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara