PREDSTAVLJENA KNJIGA "PIŠE SUNJA VUKOVARU" MIROSLAVA MEĐIMORCA

Prva knjiga kazališnoga redatelja Miroslava Međimorca "Piše Sunja Vukovaru Istinite priče iz Domovinskog rata", predstavljena je danas na konferenciji za novinare izdavača Naklade P.I.P. Pavičić u Društvu hrvatskih književnika.

To je knjiga o hrvatskim braniteljima koji su u jesen 1991. branili Sunju i Vukovar, i iako je riječ o knjizi priča, ona se može čitati kao roman jer se ponavljaju isti likovi, mjesta zbivanja i teme.

Međimorec je napisao knjigu na temelju vlastitih doživljaja iz rata i iskustva njegova brata koji se borio u Vukovaru i bio zarobljen te odveden u Srbiju, rekao je Josip Pavičić, urednik knjige.

Ocijenio je da se njome željeznička postaja u Sunji, "legendarni topos Domovinskog rata" napokon izlazi iz usmene predaje i ulazi u suvremenu književnost. Stanica u Sunji mjesto je susreta zanimljivih i različitih ljudi iz svih krajeva, koji su slični samo u jednome, odlučnosti da se brani Domovina, istaknuo je Pavičić.

Podsjetio je da se Sunja od ostalih "prvih linija" razlikovala po tome što su u njoj otpor organizirali kazališni umjetnici, redatelji, glumci, a Međimorec piše o takvoj Sunji.

Knjiga je nastala jer mi se smjenom s veleposlaničkog mjesta u Švicarskoj 2000., zorno pokazalo da sam u ratu uludo potrošio vrijeme, rekao je Međimorec. No kada su me stavili na službenički položaj u Ministarstvo vanjskih poslova umjesto da odustanem ja sam napisao knjigu, dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubljim razlogom za nastanak knjige Međimurec smatra odnos s bratom, kojemu je pišući knjigu htio pomoći da premosti traume. Ima na tisuće takvih priča, prekinutih života i mogućnosti, branitelja i svi oni zaslužuju spomenik, istaknuo je.

Miroslav Međimorec (Zagreb,1942.) završio je komparativnu književnost i engleski na zagrebačkom Filozofskom fakultetu te Akademiju za kazališnu umjetnost. U doba studentskoga proljeća 1968. i hrvatskog proljeća 1971. istaknuo se angažiranim predstavama. Osim kao režiser radio je kao prevoditelj dramskih tekstova i pisao je o kazalištu. U rat odlazi 1991., nakon čega se bavio obavještanim radom i diplomacijom. Stožerni je brigadir Hrvatske vojske.

Knjiga "Piše Sunja Vukovaru" (naslov preuzet od pjesme pokojnog Svena Laste, također borca u Sunji) objavljena je u Književnoj biblioteci Naklade Pavičić. Njome je počelo obilježavanje prvih deset godina tog zagrebačkog izdavača.

Svečano predstavljanje održat će se sutra i u Sunji.

(Hina) ag mc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara