predstavljena "knjiga svjedoci i učitelji" fra anđelka baruna - povijest franjevaca bosne srebrene

U sarajevskoj gradskoj galeriji Collegium artisticum predstavljena je sinoć knjiga "Svjedoci i učitelji" povijest franjevaca Bosne Srebrene fra Anđelka Baruna. L

Fra Marko Karamatić je, osvrnuvši se na raznolikost izdavaštva bosanskih franjevaca u povijesti, naglasio da knjiga "Svjedoci i učitelji" pripada "sintetskim pregledima, to jest širokom pogledu na ukupnu povijest franjevaca i njihova djelovanja".

Po njegovim riječima to je obuhvatan pogled na sedmostoljetnu prisutnost franjevaca na bosanskom tlu, njihov povijesni hod između scila i haribda, uspone i padove.

"U njoj su ubilježeni tragovi njihova rada s područja duhovnosti i kulture, znanosti i umjetnosti, društva i politike. Ona je svjedočanstvo o ljudima kojih je povijest u najvećem svom dijelu obilježila umijećem preživljavanja, ali su, unatoč tomu, dali svoje prinose, makar i skromne, u najrazličitijim područjima ljudskoga duha", istaknuo je Karamatić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Nerzuka Ćurka knjiga je "zgusnuta povijest bosanskih franjevaca koju je fra Anđelko s beskrajnom ljubavlju i poštovanjem prema činjenicama podario čitaocima". "Za mene su franjevci sol Bosne, onaj Drugi bez kojega moja malenost ne bi bila tako velika", istaknuo je Ćurak.

Ivan Lovrenović usporedio je tu knjigu s knjigom povijesti bosanske franjevačke provincije fra Julijana Jelinića. Dodao je kako nije spektakularan idejni prodor, ali da fra Anđelko pravi mirnu i skromnu sintezu u kojoj svaka stvar dobiva svoje značenje.

Fra Anđelko Barun rođen je 14. kolovoza 1937. u Lusniću pokraj Livna. Član je Franjevačke provincije Bosne Srebrene i gvardijan franjevačkog samostana Gorice u Livnu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara