Predstavljena knjižica Stjepana Babića "Prijedlog za ukidanje hrvatskog jezika"

KNJIŽICA jezikoslovnih rasprava Stjepana Babića "Prijedlog za ukidanje hrvatskog jezika" predstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.

O Babićevoj knjizi i anglizmima u hrvatskom jeziku govorili su akademik Dalibor Brozović, jezikoslovci Stjepko Težak i Alemko Gluhak.

Engleski jezik ima ulogu što su je nekad u svijetu imali latinski i francuski, rekao je Brozović i dodao kako je ta uloga u jednom trenutku postala nepotrebnom. Tako je i danas, za sve više funkcija sve je manje potreban engleski jezik, dodao je Brozović.

Na humorističnu stranu u pisanju Stjepana Babića upozorio je Stjepko Težak, koji je zapitao što će biti s hrvatskim jezikom.

"Ako se Babić šali, znači da ima nade. Oduprli smo se germanizaciji, talijanizaciji, turskim provalama u jezik i srbizaciji pa ćemo i ovoj pošasti", zapisao je književnik Hrvoje Hitrec u pogovoru Babićeve knjižice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U knjižicu "Prijedlog za ukidanje hrvatskog jezika" (44 str.) Babić je uvrstio tekstove objavljivane u hrvatskom tisku - Njegovo Englesko Veličanstvo Body Scanner, Prijedlog za ukidanje hrvatskoga jezika, Horvatinčićev prinos anglokrobatskomu, INA prinos anglokrobatskomu i Ljudi moji postao sam nepismen: ne razumijem više hrvatski.

Na kraju knjižici pridodan je popis Babićevih članaka o anglizmima i pogovor što ga je napisao Hitrec.

Babićevu knjižicu je objavio ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Brodu.

Stjepan Babić (1929.) hrvatski jezikoslovac bavi se pitanjima suvremenoga hrvatskog književnog jezika. Autor je više knjiga među kojima "Tvorba riječi u hrvatskome književnom jeziku".

(Hina) xmk ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara