Predstavljena monografija "Dražen Togrlić" Mladenke Šolman

MONOGRAFIJA Mladenke Šolman "Dražen Trogrlić" o istaknutom hrvatskom umjetniku srednje generacije, predstavljena je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici koja je zajedno s nakladnikom BMG objavila knjigu.

Bilo da je riječ o Trogrlićevim slikama, crtežima, grafikama ili skulpturama, taj autor koristi jezik intuitivne jasnoće i jednostavnosti te tako nastaje njegov osebujan umjetnički rukopis, istaknula je autorica Mladenka Šolman.

Trogrlić se, po riječima recenzenta Tonka Maroevića, na likovnoj sceni pojavio 80-ih godina, u trenutku preispitivanja i transavangarde u hrvatskoj umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Monografija započinje uvodnom cjelinom Dinamika imaginacije, slijede Oblici pamćenja, te Slikarstvo, grafika i crteži.

Izdavanje monografije doprinos je afirmaciji Trogrlićeva djela, koje ispunjava najviše zahtjeve likovnost, a u javnosti nije dovoljno publicirano, rekao je urednik Mirko Jozić, dodajući da je religioznost važna autorova stvaralačka preokupacija.

Dražen Trogrlić (Varaždin, 1958.) diplomirao je 1983. na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, a od 1983. do 1985. bio je polaznik majstorske radionice Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Njegova skulptura "Večernji sklad" 1990. postavljena je u Bjelovaru, radio je na unutarnjem uređenju u ratu razorene crkve sv. Vendeline u Jarmini pokraj Vinkovaca, projektirao je prostorno uređenje postava entomološke zbirke varaždinskog Gradskog muzeja. Autor je grafičkog dizajna za predstave varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta, kao i vitraja za crkvu u Rumbocima pokraj Prozora. Sudionik je niza skupnih i samostalnih izložaba, a za svoj je rad višestruko nagrađivan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara