Predstavljena monografija "Obična bukva u Hrvatskoj"

Dvojezična hrvatskoengleska monografija "Obična bukva u Hrvatskoj", koja obuhvaća radove pedesetak znanstvenika i suradnika Akademije šumarskih znanosti, predstavljena je danas u Novinarskom domu. L

Monografija u osam tematskih cjelina obrađuje šumske zajednice, ekološku konstituciju obične bukve, njezino oplemenjivanje, uzgajanje i uređivanje, štetne biološke čimbenike, iskorištavanje i ekonomske pokazatelje gospodarenja.

Kako je istaknuto, obična bukva je najvrjednija vrsta drveća u šumskom fondu, a njezin udio u volumenu krupnog drva u šumskom fondu hrvatskih šuma iznosi 35 posto.

Bukove šume predstavljaju važna ekološka uporišta, istaknuo je urednik monografije Slavko Matić, dodajući kako su one u jugoistočnoj Europi sačuvale prirodnu strukturu i nalaze se na površini od oko milijun hektara. Govoreći o visinskoj rasprostranjenosti, on je rekao kako se bukva kod nas nalazi na 100 do 1500 metara nadmorske visine, te da u Hrvatskoj ne postoje umjetno podignute bukove šume.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz značenje za biološku raznolikost, kako je rečeno, bukva ima i značajnu gospodarsku ulogu, već i stoga što je manje od 10 posto oštećena novonastalim šumskim štetama.

U monografiji je bukva obrađena sa stajališta svih šumarskih disciplina, obuhvaćajući sva dosadašnja znanja o toj vrsti drveća, rekao je urednik Matić.

Akademija šumarskih znanosti, osim monografije o običnoj bukvi, dosada je objavila i monografije o hrastu lužnjaku, te običnoj jeli, a uskoro bi, ka trebala izići i monografija "Park šume Zagreba".

(Hina) kt az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara