Predstavljena nakladnička djelatnost HAZU-a

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) u ovoj je godini izdala 120 svezaka različitih knjiga, što je najveća jednogodišnja produkcija u 140godišnjoj povijesti te ustanove, izjavio je glavni tajnik HAZUa akademik Andrija Kaštelan na današnjem predstavljanju nakladničke djelatnosti HAZUa.

Od osnutka, podsjetio je, HAZU je objavio 4000 svezaka različitih knjiga - periodike, zbornika, rječnika, gramatika, književnih djela, monografija i td.

´Rezultat je to znanstvenoga i kulturnoga djelovanja HAZU-ovih razreda i jedinica´, rekao je akademik Kaštelan, dodavši kako su članovi Akademije, uz to, čitav niz svojih radova objavili i u drugim izdavačkim kućama.

Po Kaštelanovim riječima, Akademija je ove godine naročitu pozornost posvetila olakšavanju pristupa svojem ´štivu´, pa je s tim u svezi ojačala veze s drugim nakladnicima, pojačala razmjenu knjiga s ustanovama u zemlji i inozemstvu te putem Interneta omogućila pristup Akademijinoj djelatosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Akademija je prisutnošću na Internetu postala potpuno transparentna´, ustvrdio je glavni tajnik.

O izdanjima pojedinih Akademijinih razreda izvijestili su njihovi predstavnici. Razred društvenih znanosti ove je godine objavio 25 svezaka različitih izdanja, matematičke, fizičke i kemijske znanosti 3 sveska, prirodnih znanosti 9 svezaka, medicinskih znanosti 2 sveska, filoloških znanosti 7 svezaka, književnosti 22 sveska, likovne umjetnosti 15 svezaka, glazbene umjetnosti i muzikologije 5 svezaka i tehničkih znanosti 16 svezaka.

Tajnik Razreda za književnost HAZU akademik Dubravko Jelčić, uz ino, izdvojio je objavljivanje prvog kola djela Milana Begovića, u sklopu kritičkoga izdanja koje će imati 25 svezaka.

Po Jelčićevim riječima, to će izdanje izmijeniti sliku o tom autoru u hrvatskoj književnosti, koji je gotovo ostao nepoznat kao esejist. Od 1945. objavljen je samo Begovićev roman ´Giga Barićeva´, rekao je Jelčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara