Predstavljena porezna reforma: Poskupljuju sokovi, cigarete i alkohol

Predstavljena porezna reforma: Poskupljuju sokovi, cigarete i alkohol
Foto: Patrik Macek/Pixsell, 123rf

PREMIJER Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić danas su predstavili četvrti krug porezne reforme za mandata aktualne vlade, koja po njihovim riječima donosi ukupno porezno rasterećenje od 3,75 milijardi kuna.

Na početku predstavljanja kontura četvrtog kruga porezne reforme, premijer Plenković podsjetio je kako je "naša vlada otpočetka krenula s politikom rasterećenja gospodarstva i građana", prenosi N1.

"U četvrtom krugu, ukupno rasterećenje u idućoj  godini iznosit će 3,75 mlrd kuna", rekao je Plenković.

Bez poreza za mlađe od 25 godina

"Odlučili smo se za još  jednu mjeru poreznog rasterećenja, a ta je da se osobe mlađe od 25 godina kompletno oslobode poreznih obveza, a oni od 26 do 30 godina oslobođenje će iznositi 50 posto", kaže Plenković.

"Oni koji ulaze na tržište rada i imaju slobodu kretanja dobit će u svojoj ranoj fazi aktivnog poslovnog života određenu vrstu položaja koji im omogućuje da ostvare veće prihode i ostanak u Hrvatskoj", dodao je premijer.

Porez na slatka pića, veće trošarine na cigarete i alkohol

"Doći će do promjene oporezivanja bezalkoholnih pića po udjelu dodanih šećera. Pokušat ćemo djelovati na smanjenje konzumacije, naročito kod djece da to pozitivno djeluje na njih zdravlje", rekao je Plenković. Povećat će se trošarine na duhanske proizvode i alkohol.

 

PDV za ugostitelje 13 posto

"PDV na hranu za ugostitelje smanjit ćemo na 13 posto. Tu mjeru poduzimamo kako bismo održali razinu prihoda iz turizma, ali to znači i kvalitetu i gestu koja zahtijeva i određene pozitivne reakcije kod onih na koje se odnosi", kaže premijer.

Uvode se i novi neoporezivi primici, kao što su trošak smještaja za sve radnike i trošak prehrane do 12.000 kuna ili novčana naknada za smještaj i prehranu do 5.000 kuna te povećanje neoporezivih tuzemnih dnevnica za službena putovanja sa 170 na 200 kuna.

Tu su i naknade za podmirivanje troškova usluga za odmor radnika izvan glavne sezone do 2.500 kuna te troškovi plaćanja vrtića za djecu radnika, kao i troškovi dodatnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Predlažu se i neoporezivi primici za sve radnike i obrtnike, među kojima su novčane nagrade za rezultate rada, do 5.000 kuna godišnje i potpora za novorođenče do 10.000 kuna godišnje.

"Hrvatska može ići u četvrti val porezne reforme na temelju dosadašnjih postignuća i činjenice da imamo jasan smjer jačanja ekonomije i rasterećenja građana i poduzetnika. Očekujem sugestije, kritike kroz proces javne rasprave i savjetovanja. Neke od mjera mogu stupiti na snagu i prije 1. siječnja 2020. kroz podzakonske akte", rekao je premijer.

Plenković: Nastavak politike rasterećenja gospodarstva i građana

Plenković je rekao da su danas predstavljene mjere nastavak vladine politike poreznog rasterećenja građana i gospodarstva, uz istovremenu stabilizaciju javnih financija. Kazao je da će rezultat sva četiri kruga porezne reforme biti ukupno porezno rasterećenje veće od 10 milijardi kuna, a pridoda li se tome administrativno rasterećenje, dolazi se do ukupne svote od 12 milijardi kuna.

"To je ogromna brojka, a postignuta je uz proračunski višak", istaknuo je premijer.

Dodao je kako je riječ o "politici odgovornog gospodarenja koja ne rasipa novac poreznih obveznika i inteligentno ga raspoređuje". Pri tome, je kako je istaknuo, ključno bilo održanje političke stabilnosti.

Komentirajući predloženo smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu, rekao je kako je to usmjereno održanju razine prihoda u toj djelatnosti i povećanju kvalitete. Što se pak tiče oporezivanja bezalkoholnih pića, rekao je da je ta mjera usmjerena zdravstvenoj zaštiti mladih i djece, kod kojih je evidentan problem pretilosti.

Zaključio je kako porezna politika "nije sve" te da treba raditi i na poticanju ulaganja i korištenju novca iz EU fondova.

Marić očekuje reakciju poslodavaca 

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako je vlada učinila svoje predloživši porezne olakšice kod plaća za mlade te kako sada očekuje reakciju poslodavaca.

"Mi otvaramo prostor, a ključno je da to poslodavci prepoznaju i pretoče u neto plaće", rekao je. Dodao je kako nije predloženo komplicirano rješenje, već da je ono lako primjenjivo. Na novinarsku opasku da bi plaće zaposlenima mogla pasti nakon isteka godine u kojoj slave 30. rođendan, rekao je da one mogu rasti na temelju radnog staža i pozicije u firmi te rođenja djece.

Po njegovim riječima, predložene mjere mogle bi obuhvatiti oko 250 tisuća mladih. Dodao je kako "porezni sustav ne definira plaću", nego se ona uređuje ugovorom između radnika i poslodavca.

Na pitanje očekuje li da će ugostitelji zbog smanjenja PDV-a podići plaće zaposlenima, odgovorio je da ne voli isticati svoja očekivanja, ali da je "na njima red" i da je vlada već dosta za njih učinila u svojim mjerama za male i srednje poduzetnike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara