Predstavljena Senkerova kazališna kronika ´"Pozornici nasuprot"

KNJIGA teatrologa Borisa Senkera ´Pozornici nasuprot´ predstavljena je danas u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Riječ je o zagrebačkoj kazališnoj kronici koju Senker na stranicama te knjige ispisuje, a obuhvaća razdoblje od 1995. do 2000.

Kazališni redatelj Božidar Violić istaknuo je da je Senkerova knjiga, u nakladi zagrebačkoga ´Disputa´, iznimna u svom žanru, naglasivši da to nije samo zbir Senkerovih kritika nego se kroz nju autor očituje kao vrstan kroničar i teoretičar kazališta.

Pišući tekstove o kazališnim predstavama, Senker poštuje kronologiju, te čitateljstvu nudi pravi uvid u kazališni život. U ovim tekstovima Senker iznosi i svoj sociološki aspekt promatranja hrvatskoga teatra. Za njega je važno to da kao kazališni kritičar ne zastupa ni jedno estetsko stajalište, nego smatra da svaka predstava na svoj način mora komunicirati s publikom, a upravo to nam Senker želi približiti duhovitim jezikom i asocijacijama, rekao je Violić.

Akademik Nikola Batušić naglašava da se i tom knjigom Senker predstavio kao lucidni kazališni kritičar i kroničar, koji vješto piše zagrebački glumišni ljetopis na rubovima minuloga stoljeća. Tom knjigom autor se vratio u srž hrvatskoga glumišta, na njegova osjetljiva, štoviše, neuralgična mjesta, osjećajući teatrološki produbljeno, a istodobno artistički pronicavo, kako se pozornica i gledatelji nalaze svatko u svojoj ljušturi.

Sumnjičav i oprezan, pravi kazališni skeptik, Senker se opravdano pita što je nova vlast darovala kazalištu ili kakve je iznimne pogodnosti hrvatsko glumište steklo u novom razdoblju nacionalne povijesti. Na to pitanje, kako ističe akademik Batušić, slijedi autorov jasan teatrološki, ali i sociološki čvrsto potkrijepljeni odgovor, da je riječ o ´sveudilj ničijem kazalištu´.

U ovoj ćemo knjizi naći iznimne teatrološki duboko utemeljene analize glumačkih i redateljskih ostvarenja, produbljene i produhovljene prosudbe našega kazališnog svakodnevlja. Senker se ovdje predstavlja kao pronicavi sociolog suvremenoga hrvatskog glumišta i svrstava se u red vrsnih hrvatskih kazališnih kritičara, u rasponu od Šenoe i Miletića, Nehajeva i Bogovića, pa sve do Marinkovića i Matkovića, istaknuo je Batušić.

O knjizi su govorili književni kritičar Velimir Visković i autor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara