Predstavljena simulacijska vojna vježba "Seesim 04"

MEĐUNARODNA simulacijska vojna vježba "SEESIM 04", koja je započela 3. studenoga i traje do sutra, predstavljena je danas u Taktičkosimulacijskom središtu, a riječ je o simulaciji zamišljenog terorističkog napada velikih razmjera u više zemalja jugoistočne Europe te međusobnoj koordinaciji u pružanju pomoći ugroženim zemljama.

Kako je na predstavljanju vježbe pred domaćim i stranim vojnim i civilnim dužnosnicima rekao brigadir Željko Cepanec "SEESIM 04" je distribuirana, računalno podržana, međunarodna simulacijska vježba, a domaćin je Turska. Vježba je nastala u okviru SEDM (South Eastern Defense Ministerial) procesa kao dio projekta SEESIM (South Eastern European Simulation Network) čiji su idejni začetnik SAD.

Vježba se istovremeno uz pomoć video i računalnih veza i simulacija održavala u više zemalja jugoistočne Europe. Vođena je iz Turske. U vježbi su sudjelovale zemlje članice SEDM inicijative Albanija, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Italija, Makedonija, Rumunjska, Slovenija i Turska i SAD kao suorganizator i tehnički nositelj vježbe te Švedska. Kao promatrači u vježbi su sudjelovali Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora i Uzbekistan, izvijestio je Cepanec

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema zamišljenom scenariju u Hrvatskoj, u vodama blizu Šibenika teroristi napadaju tanker koji prevozi amonijak, nakon čega dolazi do ekološke katastrofe. U vježbi se simulirala zajednička i međuresorna vojna i civilna pomoć ugroženom području, evakuacija stanovništva, procedure za pomoć međunarodne zajednice i slično.

Vježba službeno završava sutra analizama učinjenog, a kako je pozdravivši nazočne istaknula pomoćnica ministra obrane Jelena Grčić Polić vježbe ovog tipa bitne su za uvježbavanje zajedničke vojno civilne suradnje.

Čestitala je hrvatskim sudionicima na uspješno obavljenom poslu kao i na dobrim ocjenama koje su dobili od kolega u inozemstvu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara