Predstavljena Stipetićeva i Vekarićeva knjiga "Povijesna demografija Hrvatske"

KNJIGA "Povijesna demografija Hrvatske" Vladimira Stipetića i Nenada Vekarića vrijedno je povijesnodemografsko djelo, bogato bilješkama naših brojnih demografa, rekla je na današnjoj promociji te knjige u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti recenzentica akademkinja Alice Wertheimer Baletić.

Autori te opsežne studije uložili su velik napor da prikupe i sistematiziraju radove iz društvenih, humanističkih i prirodnih znanosti, istaknula je akademkinja Wertheimer Baletić dodajući kako taj pregled obuhvaća radove od srednjovjekovlja do modernog doba. Upravo stoga, kako je ustvrdila, razumljivo je što u knjizi ima praznina i nedovoljno obrađenih razdoblja i regija.

Po njezinoj ocjeni posebno su zanimljive cjeline posvećena istraživanju stanovništva Hrvatske, te regionalnim istraživanjima.

Prva obrađuje povijesno-demografske sinteze, demografsku tranziciju, depopulaciju i deagrarizaciju, žrtve rata i demografske gubitke, gladi i epidemije te etničke i nacionalne skupine u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Regionalna se istraživanja bave prostorima Hrvatske i Slavonije, Zagreba, sjeverozapadne Hrvatske, Slavonije, Banije, Korduna i Like, Rijeke, Primorja i Gorskog kotara, Istre i Kvarnera, te Dalmacije i Dubrovnika.

U cjelini posvećenoj "Hrvatima izvan domovine" obuhvaćena je emigracija do Drugoga svjetskog rata, a cjelina "Pogled izvana" donosi sažet pregled inozemnih istraživanja o nekim lokalnim povijesno-demografskim fenomenima.

Po ocjeni recenzenta akademika Petra Šimunovića, "Povijesna demografija Hrvatske", koju je izdao Zavod za povijesne znanosti HAZU-a u Dubrovniku, od velikog je značenja danas kada je Hrvatska dosegnula demografsko dno.

(Hina) xkt ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara