PREDSTAVLJENA VUKOVIĆEVA KNJIGA "SLUČAJ ĐODAN"

Knjigu Milana Vukovića "Slučaj Đodan Sudski progoni Hrvatstva Dokumenti vremena" koju je objavila Matica hrvatska večeras su u Hrvatskoj kulturnoj zakladi predstavili književnik Ante Sekulić i predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić.

Hrvatska je zbiljnost drukčija od one koju zamišljaju u radionicama za stvaranje utopija, istaknuo je Sekulić i dometnuo kako Vukovićeve knjige upozoravaju na "komunistički lobi koji priječi hrvatski razvoj".

"Ako laži prošlosti postanu istine sadašnjosti, onda bi nas zaista sutra moglo i ne biti, rekao je Zidić i dometnuo da knjiga o Šimi Đodanu pokazuje kako istina može biti progonjena, pritvarana, hapšena, zatvarana ali ne i ubijena.

"Zbunjeni smo ušli u sudnicu. Promatrao sam što se događa. Sudac Motika je pročitao presudu i kazao da se osuđuje dr. Đodan na kaznu zatvora od četiri godine i da se temeljem zakona produžuje pritvor. Na to sam reagirao: Kako se po sili zakona produžuje pritvor a kazna je ispod pet godina? Nastala je panika i vika te ponovno čitanje presude: sada je pročitano šest godina! U tom trenutku je dr. Đodan počeo vikati: Bando četnička, zbog čega me sudite, beogradska čaršijo? Dojurio je dežurni liječnik dajući Šimi Đodanu injekcije koje su ga ošamutile i tako je mogao biti izveden iz sudnice", piše u knjizi Vuković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Autor je knjigu podijelio na dva dijela, a u prvom nakon uvoda piše o hrvatskom intelektualcu, stradalniku i političaru Šimi Đodanu, obrađuje ulogu Miloša Žanka kao njegova tužitelja, kazneno djelo po kojem su teretili Đodana, istražni postupak, optužnicu, glavnu raspravu te ljudsku dramu tijekom izricanja presude, žalbeni postupak i raspravu pred Vrhovnim sudom.

U drugom dijelu knjige autor je objavio preslikane dokumente presude Okružnoga suda.

Odvjetnik Milan Vuković (1933.) je sudac Ustavnoga suda Republike Hrvatske, a objavio je više knjiga među kojima "Sile zla nad hrvatskom kulturom" i "Desetljeće koje se pamti".

(Hina) mk mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara