Predstavljena zbirka pjesama "deseterci" Vladimira Reškovića

ZBIRKA pjesama ´Deseterci´ pučkoga šokačkog pjesnika Vladimira Reškovića Panonskog predstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu u povodu autorova 75. rođendana.

To je četrnaesta Reškovićeva zbirka sa stotinjak pjesama o djetinjstvu, bećarima, slavonskim lolama, rakiji, ženama, tamburici, jeseni i šumama.

Rešković se osim pisanjem bavio i poljodjelstvom, imao je pilanu i bio stolar. Prvu knjigu napravio sam od drveta, a tada nisam ni slutio da ću pisati knjige, rekao je te interpretirao svoju prvu pjesmu ´Nad Požegom gorila planina´, koju je napisao prije više od 50 godina nadahnut crvenim nebom u ranu zoru u Zlatnoj dolini.

Rešković se prvi u Donjem Lipovcu provozao na kolima s gumenim kotačima i prvi je u selu imao ´fiću´, koji je kupio od novca zarađena od prodaje češnjaka proizvedena na pola jutra zemlje, rekao je potpredsjednik DHK Anđelko Novaković.

Vladimir Rešković Panonski rođen je 1. siječnja u Davoru prije 75 godina u kući u kojoj se rodio i Matija Antun Relković. Osim u Davoru živio je u Štivici i Donjem Lipovcu kod Nove Kapele gdje je na imanju proizvodio mrkvu i peršin koje je odvozio u KPD u Staroj Gradiški gdje su ih prerađivali bivši politički zatvorenici, danas poznati hrvatski političari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 50 Reškovićevih uglazbljenih pjesama izvođeno je na slavonskim festivalima tamburaške glazbe, a dio i na festivalu ´Zlatne žice Slavonije´ u Požegi.

Novac od prodanih knjiga Rešković je darovao djeci poginulih hrvatskih branitelja i osobama s teškoćama u razvoju, a posebno je ponosan što je na njegov poticaj preimenovana jedna zagrebačka ulica u Šokačku.

Uz šokačke pjesme na predstavljanju je publika kušala Reškovićevu šljivovicu iz 1958.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara