Predstavljene tri faze popuštanja mjera, evo kad se otvaraju kafići, frizeri...

Predstavljene tri faze popuštanja mjera, evo kad se otvaraju kafići, frizeri...
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

VLADA je prihvatila zaključak o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti covida-19, kojim se propisuje postupno popuštanje uvedenih mjera i to od ponedjeljka, 27. travnja te 4. i 11. svibnja.

FAZA 1. - Od 27. travnja 2020.

 •  Omogućavanje rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra
 •  Omogućavanje nastavka rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti (primjerice, postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, fotostudio)
 • Uvođenje javnih gradskih i prigradskih prijevoznih linija i brzobrodskih linija za otoke koji nisu povezane trajektnom linijom
 • Omogućavanje rada knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara
 • Omogućavanje treninga športašica i športaša I. i II. kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim športskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja
 • Omogućavanje provođenja državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika

FAZA 2. - Planirano pokretanje aktivnosti 4. svibnja 2020.

 • Omogućavanje rada javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva
 • Omogućavanje rada privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera
 • Omogućavanje rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera (primjerice, frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri)

FAZA 3. - Planirano pokretanje aktivnosti 11. svibnja 2020.

 • Omogućiti okupljanja do 10 osoba na jednom mjestu, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti
 • Omogućavanje rada trgovačkih centara, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera
 • Omogućavanje rada predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rada s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi
 • Omogućavanje održavanja laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju
 • Uvođenje međužupanijskih prijevoznih linija i linija domaćeg zračnog prijevoza
 • Omogućavanje rada ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama
 • Omogućavanje rada ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima samo za korisnike usluga smještaja
 • Omogućavanje rada nacionalnih parkova i parkova prirode
 • Proširivanje mogućnosti za izdavanje e-propusnica


Kako je tekla sjednica

U uvodnoj riječi Plenković je spomenuo jutrošnji potres. Kaže da se radi na zakonu kojim će se pomoći svima koji su u potresu doživjeli štete. Podsjetio je i na jučerašnju komemoraciju u Jasenovcu. "Još jednom smo osudili te zločine, iskazali pijetet", rekao je.

Onda je krenuo pričati o koronavirusu. Podsjetio je da su prošla gotovo dva mjeseca od pojave.

"Danas se to proširilo na cijeli svijet, pola stanovništva živi u uvjetima smanjenog kretanja. Broj zaraženih skočio je s 80.000 na preko dva i pol milijuna", rekao je Plenković.

"Jučer je u SAD-u umrlo 2800 ljudi, to je više nego u napadu na WTC. Do kraja idućeg tjedna broj umrlih Amerikanaca mogao bi premašiti broj poginulih u Vijetnamskom ratu", rekao je Plenković.

"Europa je najpogođenija", dodao je rekavši da je 60 posto ukupnih umrlih iz Europe.

"Kod nas je epidemiološka situacija pod kontrolom. Unatoč manjim oscilacijama, trend je zadnja dva tjedna u opadanju", rekao je. Kaže da ni u jednom trenutku broj novozaraženih nije bio preko 100.

"Koeficijent koji mjeri koliko jedna osoba zarazi drugih pao je ispod jedan. Danas je on ispod 0,8, a bio je 2,5. Zbog toga postepeno možemo pokrenuti niz društvenih i ekonomskih aktivnosti. Ali to ne znači da se možemo odmah vratiti na staro", rekao je.

"Ovaj virus zahtjeva budnost svih nas", dodao je.

Plenković predstavio tri faze

"Ovo što ćemo danas predstaviti mora ići uz stroge mjere.

1. faza počinje u ponedjeljak 27.4. 

U prvoj fazi, koja počinje 27. travnja, omogućit će se rad svim poslovnih subjektima u trgovini, osim onima koji posluju u trgovačkim centrima, s iznimkom dućana koji ondje rade cijelo vrijeme posebnih mjera.

Omogućit će se i nastavak rada svim uslužnim djelatnostima, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti. To su aktivnosti poput krojača, izrade ključeva, postolara, turističkih agencija isl.

Od ponedjeljka se uvode i javne gradske i prigradske linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnim linijama, a omogućuje se i rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara.

Omogućuju se i treninzi sportaša i sportašica prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

Omogućuje se i provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

2. faza, 4. svibnja

Druga faza uslijedila bi od 4. svibnja, ako se prva pokaže uspješnom i ne pogorša li se epidemiološka situacija, a ona bi uključivala dozvolu rada javnog zdravstvenog sustava u punom obujmu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva, te rad privatnika.

Dozvolio bi se i rad svim uslužnim djelatnostima koje obavljaju djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje posebnih mjera, kao što su kozmetičari, pedikeri, brijači i frizeri.

11. svibnja, 3.faza:

Treća faza predviđena je za 11. svibnja, od kada bi se omogućilo okupljanje deset osoba na jednom mjestu uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti, a omogućio bi se i rad trgovačkih centara kao i rad vrtića i osnovnih škola od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela kao i rad s djecom s teškoćama, koja imaju pomoćnika u nastavi. Studenti bi pak od toga datuma mogli na laboratorijske, umjetničke i kliničke vježbe te praktični rad u malim grupama.

Od 11. svibnja uvele bi se i međužupanijske prijevozničke linije i linije domaćeg zračnog prijevoza, a bio bi omogućen i rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama, uz poštovanje epidemioloških mjera.

Dozvolio bi se i rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima, samo za korisnike smještaja te rad nacionalnih parkova i parkova prirode te bi se proširili uvjeti za izdavanje e-propusnica.

I dalje traje zabrana javnih okupljanja

Sve tri faze pretpostavljaju primjenu i pridržavanje mjera fizičke udaljenosti i najviših higijenskih standarda i dezinfekcije prostora.

Nastavlja se i obveza poslodavaca da osiguraju uvjete rada prema epidemiološkim mjerama, a gdje je moguće od kuće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na rad radnicima s temperaturom i respiratornim sindromima.

Plenković je dodao da se nastavlja zabrana javnih okupljanja.

"Najugroženiji su sugrađani starije dobi. Preporučuje se tim osobama, osobama s kroničnim bolestima, da ostanu kod kuće. Oni su najosjetljiviji", rekao je.

"HZJZ će zajedno sa Stožerom izraditi preporuke koje će se odnositi na radno vrijeme u trgovinama, zadržavanje u zatvorenim prostorijama", rekao je.

Matura u lipnju, vjerska okupljanja od 2. svibnja 

Sve tri faze pretpostavljaju nastavak pridržavanja svim mjera fizičke udaljenosti i najviših higijenskih standarda, istaknuo je Plenković, a tu je i nastavak obveze za poslodavce da osiguraju uvjete rada prema epidemiološkim mjerama, a gdje je moguće od kuće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na rad radnicima s temperaturom i respiratornim sindromima.

Nastavlja se i zabrana održavanja javnih događaja i velikih okupljanja. "To je vrlo važno: nema pretjeranog opuštanja da ne bismo imali nazadovanje pozitivnog trenda", rekao je Plenković.

Epidemiolozi će, kako je najavio, izraditi precizne upute o korištenju maski za lice, zaštitnih i medicinskih maski, radi javnog prijevoza.

Pozvao je starije osobe, kronične bolesnike i druge s pojačanim rizikom od zaraze covidom-19 da ostanu kod kuće i što manje se izlažu mogućnosti zaraze.

"Vodimo računa o našim sugrađanima, obitelji, susjedima, svima koji su posebno osjetljivi", rekao je.

Najavio je i upute za dvosmjensko radno vrijeme u trgovinama, obavljanje niza poljoprivrednih aktivnosti kao i o zadržavanju u zatvorenim prostorijama.

Plenković je izvijestio i kako je odlučeno da se državna matura održi od 8. do 29. lipnja.

"To je posebno važno, želimo omogućiti da generacija maturanata 2020. godine kroči dalje u život na jednakim osnovama kao što su to činili oni prije njih i oni koji će doći iza njih. Smatramo da je odgovorno da se omogući održavanje državne mature tijekom lipnja", rekao je.

Vlada je odlučila dopustiti i vjerska okupljanja od 2. svibnja. Stožer civilne zaštite i Hrvatski zavod za javno zdravstvo će izraditi precizne preporuke i upute, dodao je.

Premijer je zaključio da će mnogi gospodarski već idućeg tjedna moći reaktivirati svoje djelatnosti, što je dobro i korisno za gospodarstvo i proračun, osobito prihodovnu stranu.

Rekao je i kako je za sada ostvaren cilj suzbijanja nagloga širenja zaraze te da je Hrvatska u strategiji bila korak ispred mnogih. Očekuje da će reaktivacija gospodarstva stoga biti održivija i trajati duže nego da se to učini naglo i odjednom.

Apelirao je na nastavak maksimalnog opreza.

"Ovo nije povratak na način života prije epidemije, nego iskorak da profunkcionira gospodarstvo, a da pritom čuvamo jedni druge. Virus ne putuje sam", rekao je Plenković.

O otvaranju granica

Najavi je i da će u dogovoru s partnerima u Europi, osobito susjedima, pronalaziti rješenja na temelju kojih će se moći ići prema otvaranju granica, što je posebno važno za turizam.

"Vjerujem da ćemo naučiti živjeti s ovim virusom. S našim partnerima u Europi ćemo pronalaziti rješenja. Pa ćemo doći u poziciju da idemo i prema otvaranju granica. Pronalazimo u sljedećim tjednima rješenja koja će biti zajednički dogovorena i sigurna", rekao je.

Mjere su jednoglasno usvojene.

Beroš uzeo riječ

Hrvatski pokazatelji u usporedbi s ostatkom Europe pokazuju da su naše epidemiološke mjere polučile izvrsne rezultate, izjavio je na sjednici vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

''Na djelotvoran i racionalan način provodimo mjere zaštite života vodeći se isključivo znanstveno utemeljenim spoznajama. Povoljni rezultati tijekom pandemije rezultat su predanog rada struke i pravovremene reakcije vlade. Ti rezultati obvezuju nas na ustrajno pozivanje na daljnji oprez'', kazao je Beroš u izvješću o situaciji s koronavirusom.

Beroš je iznio podatke po kojima je na globalnoj razini potvrđeno oko 2,6 milijuna oboljelih i 178,658 preminulih, dok je 704.067 izliječenih. Od ukupno 27.614 testiranih osoba u Hrvatskoj, njih 1950 je pozitivno na koronavirus. Postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih osoba je i dalje u laganom padu te iznosi 7,06 posto.

''Prosječna dob oboljelih osoba u Hrvatskoj je 50,85 godina. 46,6 posto su muškarci, dok žene čine 53.4 posto. Reprodukcijski faktor virusa je 0,8, što znači da jedan oboljeli zarazi samo jednu osobu, odnosno i manje u prosjeku. Što se tiče omjera zaraženih i broja stanovnika najpogođenija je Krapinsko - zagorska županija'', precizirao je Beroš.

Ministar zdravstva ocijenio je da su neutemeljena mišljenja pojedinaca o koronavirusu štetna pojava u javnom prostoru koja može ugroziti zdravlje.

''Činjenica je da lijek za koronavirus ne postoji, a jedini relevantni savjeti kojima se možemo zaštiti su oni koje komuniciraju stručnjaci iz stožera. Nastavljamo s našim odgovorom na ovu ugrozu'', zaključio je.

Zaustavljaju se ovrhe

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je rekao da se zaustavljaju ovršni postupci.

"Trenutno se ne vode ovrhe na sudovima ni kod javnih bilježnika. Nema ovrha nad novčanim sredstvima. Jedino smo imali nepokriveno su ovrhe na plaće i mirovine. Ovim zakonom kažemo da se i to zaustavlja", rekao je Bošnjaković.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara