Predstavljeni geološki nalazi pronađeni u parku prirode "Papuk"

U PARKU prirode "Papuk" danas su predstavljeni nedavno pronađeni zanimljivi geološki nalazi iskopani na rubnim dijelovima toga parka: fosilni nalazi lišća, različitih školjaka, spužava, koralja i ribica iz razdoblja mlađeg miocena.

Primjerci su pronađeni nedaleko od naselja Poljanske, stari su 18 milijuna godina, i još su jedna potvrda da se na tome području nalazilo Panonsko more, rekao je Goran Radonić, stručni voditelj u Parku prirode "Papuk".

Ti će nalazi, kako je rečeno, biti predočeni iduće godine na Svjetskom geološkom kongresu, a požeškoj i hrvatskoj javnosti u sklopu projekta uređenja budućeg ekocentra Parka prirode "Papuk" koji će u Velikoj biti otvoren iduće godine.

"Bogati geološki nalazi zapravo su još jedna potvrda da je upravo Park prirode Papuk jedna od najzanimljivijih planina u ovom dijelu Europe. Zato se nadamo da će biti uvršten u svjetsku porodicu UNESCO-ovih geoparkova jer vjerujem da zadovoljavamo tražene uvjete", rekao je Radonić.

Dobivanjem statusa geoparka Park prirode "Papuk", ujedno i najmlađi park prirode u Hrvatskoj, postao bi bazom za buduća znanstvena i stručna istraživanja različitih geoloških razdoblja u Hrvatskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prezentacija pronađenih fosila ujedno je i najava predstavljanja publikacije "Geološkog vodiča kroz Park prirode" koja će uskoro izići iz tiska. U njoj će se naći podaci i fotografije o tome razdoblju geološke prošlosti Zemlje, prije 16 milijuna godina, kad se u prostranu Panonskome bazenu nalazilo Panonsko more ili Paratetis", rekao je.

Ravnatelj Parka prirode Ivica Samarđić rekao je da je Park izvanredno bogato područje neprekinute povijesti od paleolitskih lovaca na mamute, preko kamenog doba do rimskih putova i srednjeg vijeka, zbog čega se tu mogu naći vrijedni i zanimljivi nalazi.

Svi će oni iduće godine biti predstavljeni u različitim zbirkama u budućem eko-centru u Velikoj koji se uređuje.

(Hina) vreb ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara