Predstavljenja knjiga "Ustroj kopnene vojske domobranstva u NDH 1941-45."

Knjiga "Ustroj kopnene vojske domobranstva NDH 19411945." Nikice Barića obrađuje strukturu, ustroj, preustroj, teritorijalnu organizaciju domobranstva, proces novačenja, daje pregled domobranskih škola i vježbališta i značajan je doprinos pisanoj povijesti tog vremena, a predstavljena je danas u Matici hrvatskoj.

Barićeva knjiga najopsežniji je i najsustavniji pregled te problematike i predstavlja važan pomak u njezinu sagledavanju, a temeljena je na rezultatima dosadašnjih istraživanja i bogatoj arhivskoj građi koja većim dijelom nije do sada objavljivana, istaknuo je recenzent Vladimir Geiger. Dodao je da se u Barićevoj knjizi ne obrađuju borbena djelovanja domobranskih postrojbi, no da će to biti poticaj i predmet daljnjih istraživanja, napominjući kako povijest domobranstva nije bila crno-bijela.

U svakom slučaju Barićeva knjiga bit će značajan doprinos istraživanju hrvatske ratne i vojne povijesti, istaknuo je Geiger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po sudu recenzenta Zdenka Radelića Barićeva knjiga obrađuje sva bitna pitanja historiografije domobranstva NDH i jedno je od temeljnih djela za izučavanje razdoblja Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj. Autor je postigao ravnotežu u prezentaciji svih aspekata tog pitanja, među kojima su posebno zanimljivi razlozi dezertersva iz domobrana te odnos domobranskih postrojbi prema talijanskim i njemačkim. Opsežnost Barićeve knjige na 529 stranica bila je potrebna kako bi se nadoknadilo ono što nije bilo obuhvaćeno prijašnjim istraživanjima, rekao je Radelić.

Sam autor Barić rekao je da veliki dio arhivske građe još nije obrađen te da bi se daljnjim istraživanjima vjerojatno moglo doći do novih bitnih spoznaja, napominjući kako se vjerojatno još mnogo povijesne građe nalazi izvan Hrvatske. U svojim istraživanjima Barić je razmatrao razdoblje hrvatske povijesti u Drugom svjetskom ratu kroz sukob dviju totalitarnih ideologija.

(Hina) xdm yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara