Predstavljeno ˝Čudo u djetetu˝ Paje Kanižaja

NAJNOVIJA zbirka pjesama za djecu i odrasle ´Čudo u djetetu´ Paje Kanižaja danas je svečano predstavljena u Hrvatskom centru za dječju knjigu.

U Kanižajevoj najnovijoj zbirci čitatelj se susreće s nizom tema - od odrastanja najmanjih do filozofskih promišljanja odraslog čovjeka i duhovitih zagonetki u kojima se kriju poznati ljudi hrvatske kulture, ustvrdila je recenzentica Diana Zalar.

Knjiga uokviruje osam pjesničkih ciklusa: Prvi, istoimenog naslova kao i knjiga uobličava doživljaje dječjeg svijeta. Ciklus ´Prelijepa naša´ rodoljubni je pjev, a ciklus ´Prakaj i kaj´ središnju misao posvećuje životu krapinskog pračovjeka. Četvrta cjelina ´Naiviku´ progovara o umjetnicima kao što je Virius, Generalić, Rabuzin, Lacković Croata i drugi. ´Kajiku´ je kajkavski topli haiku na kanižajski način, a u ciklusu ´Haiku´ su koncentrirani trenuci duboko proživljene prirode. Ciklus ´Koraci i iskoraci´ usmjeren je prema odraslijem čitatelju koji već posjeduje određena životna iskustva, a u posljednjem ´Enigmatika nije matematika´ Kanižaj je skrio u stihove pisce i likove naših dječjih knjiga, zemljopisnih pojmova i stvari koje nas okružuju, naglasila je Zalar.

´Promatrajući dijete, mladića i odraslog čovjeka u sebi Kanižaj promatra čudo koje se rađa u djetetu, varirajući svoja promišljanja u različitim životnim situacijama´, zaključila je Zalar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim najnovije knjige ´Čuda u djetetu´ danas je predstavljeno i peto izdanje Kanižajevih ´3čavih pjesama´, za koje je urednik Božidar Petrač kazao da su najbolji dokaz o čitanosti Kanižajevih pjesama i aforizama.

Pajo Kanižaj (1939.) bio je urednik brojnih satirično-humorističnih časopisa, a uređivao je i radio emisije humorističnog sadržaja. Autor je niza knjiga za djecu i odrasle, te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara