Predstavljeno hrvatsko izdanje mjesečnika "Le Monde diplomatique"

HRVATSKO izdanje prvog broja francuskog mjesečnika "Le Monde Diplomatique", nakladničke kuće "Masmedia", predstavljeno je danas u Hrvatskom novinarskom društvu kao 29. nacionalno izdanje tih novina koje obrađuju teme iz međunarodnih odnosa, ekonomije, kulture i politike.

Predstavivši prvi broj hrvatskog "Le Monde Diplomatiquea", direktor nakladničke kuće Masmedia Stjepan Andrašić rekao je da taj list u Francuskoj ima 50-godišnju tradiciju te da se u iduće četiri godine planiraju još četiri nacionalna izdanja s ukupnom nakladom od 1,4 milijuna primjeraka.

Prvi broj hrvatskog "Le Monde Diplomatiquea" tiskan je u nakladi od sedam tisuća primjeraka, a kao izdavači zadovoljni bismo bili s oko tri tisuće prodanih primjeraka, istaknuo je Andrašić dodavši da je taj list namijenjen čitateljima srednje dobi koje zanimaju teme iz politike, međunarodnih odnosa i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni urednik hrvatskog "Le Monde Diplomatiquea" Stjepan Ravlić rekao je kako ne očekuje veliku nakladu, ali da taj list ima velik utjecaj u političkim i intelektualnim krugovima.

Posebice je istaknuo dva teksta hrvatskih autora i to profesora Radovana Vukadinovića pod naslovom "Bez ulaska u NATO nema ulaska u EU" i profesora Ive Josipovića "Poučci Haaškog suda" kao i tekst francuskog pisca i filozofa Jacquesa Dedrridea pod naslovom "Europa nade" te tekst također francuskog autora Ignacia Ramoneta pod naslovom "Pružiti otpor".

Ravlić je naglasio da će hrvatsko izdanje također pratiti i duh francuskog "Le Mondea" u novinarstvu, a koji karakteriziraju pravo i pravednost u tekstovima te točnost informacija.

Inače, u prvom broju hrvatskog "Le Monde Diplomatiquea" na 32 novinske stranice obrađene su teme iz međunarodnih odnosa, poput situacije u iračkom gradu Falluji, gladi u Africi, privatizacije u Urugvaju te svemirskih istraživanja Marsa, a ilustracije su pokojnog hrvatskog slikara Otona Glihe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara