Predstavljeno izdavaštvo madžarskih Hrvata

Predstavljanje "Croaticae", poduzeća za kulturnu, informativnu i izdavačku djelatnost madžarskih Hrvata, održano je danas u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu u sklopu Desetog tjedna manjina.

"Croatica" je u tri godine djelovanja objavila 53 naslova, među kojima najviše udžbenika, a posebno se ističe književni niz od pet svezaka, kazao je direktor Csaba Horvath.

Također, "Croatica" izdaje časopis "Pogledi", "Hrvatski kalendar" i tjednik "Hrvatski glasnik" te CD-e, kazao je.

Napomenuo je da su neki udžbenici tiskani na standardnom hrvatskom jeziku, a neki na gradišćanskohrvatskom te dodao da "Croatica" ima tiskaru te tiska udžbenike za druge manjine. Do sada je izišlo šest brojeva "Pogleda", a kanimo tiskati četiri broja na godinu, ali na državnom natječaju dobijemo novac za dva broja, kazao je.

U tijeku je rad na Hrvatsko-madžarskom rječniku, velikom poslu koji vodi Stjepan Blažetin, od kojega je do sada zgotovljeno oko 40 posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urednik Živko Mandić predstavio je niz od pet knjiga u kojem su imena hrvatskih klasika u Madžarskoj, koji su djelovali u teškim uvjetima. Ivan Antunović, Matija Evetović, Ante Evetović Miroljub, Mišo Jelić i Antun Karagić nisu tiskani prije ili su skromno tiskani.

Predsjednik Hrvatske državne samouprave Mijo Karagić kazao je da Hrvati u Madžarskoj žele sačuvati svoju kulturu i samobitnost u 21. stoljeću. Za to su potrebne ustanove, no vizija naše budućnosti je pozitivna, kazao je Karagić.

Hrvatska kulturna samouprava dokaz je da se želimo održati u Madžarskoj i EU, ali se bojim da ćemo biti prepušteni sami sebi, zaključio je.

(Hina) xiluc ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara