Predstavljeno Nacionalno vijeće za građansku inicijativu

PROGRAM Nacionalnog vijeća za građansku inicijativu, koji je pokrenula Alijansa za mir i pravdu, predstavljen je danas na konferenciji za novinare na kojoj je istaknuto da to Nacionalno vijeće želi postati alternativa programima oporbe i trenutačne vlasti u Hrvatskoj.

Predsjednik Alijanse za mir i pravdu don Ivan Grubišić je rekao da je Nacionalno vijeće novina u hrvatskome političkom životu, te da nudi projekt Hrvatske kao pravne, etične i socijalne države koji dosadašnji politički koncept ne može provesti.

Političke stranke u Hrvatskoj Grubišić je nazvao interesnim i ideološkim skupinama koje ne mogu riješiti probleme u Hrvatskoj, dodajući da taj projekt građanske inicijative želi uvesti u politiku etičnost na načelima rada pokojnoga Vlade Gotovca.

Grubišić je istaknuo da su se Alijansi u tom projektu pridružile i političke stranke poput Liberalne stranke i Akcije socijaldemokrata Hrvatske, neke manje stranke, te neke nevladine, mirovne i braniteljske udruge.

Predsjednik LS-a Ivo Banac je rekao da ta stranka - radeći na tom projektu - želi osnažiti liberalnu demokraciju u Hrvatskoj, u kojoj je potrebno osnažiti politiku kako časnu djelatnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svjesni smo razočaranja građana, a mi ih želimo potaknuti na novi oblik političkog djelovanja, te da izađu na izbore, dodao je.

Projekt Nacionalnog vijeća za građansku alternativu podupro je i predsjednik ASH Zlatko Klarić, koji je rekao kako u taj projekt ulaze nekompromitirani ljudi.

Istaknuo je da sadašnja koalicijska vlast nije ostvarila predizborna obećanja, te da će na sljedećim izborima za stranke koje su u Nacionalnom vijeću glasovati nezadovoljni glasači, kojih je, po Klarićevoj procjeni, oko 40 posto.

Odgovarajući na novinarska pitanja, don Ivan Grubišić je istaknuo da Nacionalno vijeće nije politička stranka ni koalicija, nego tijelo koordinacije i dijaloga svojih članova.

"Članovi Nacionalnog vijeća izaći će na izbore, a samo Nacionalno vijeće neće samostalno izaći na izbore, nego će podržati one stranke i kandidate za koje smatra da su u skladu s našim stavovima kako bi se izlučilo ono najbolje po principu sposobnosti, a ne podobnosti", objasnio je Grubišić.

Istaknuo je da bi i "Crkva trebala imati senzibiliziran osjećaj za politiku kao odgovornu građansku dužnost za opće dobro, a ne da se, kao i političke stranke, isključivo bavi politikantstvom i kako će kroz politiku rješavati svoje privilegije".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara