predstavljeno novo izdanje knjige ´hrvatska, europa, svijet - kronologija´

Novo drugo, dopunjeno i prošireno izdanje knjige ´Hrvatska, Europa, svijet kronologija´ zagrebačkoga nakladnika ´Novi Liber´ koje obuhvaća i najnovije razdoblje povijesti predstavljeno je danas u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Na 380 stranica atlasnoga formata i s više od 1200 slika i fotografija ta knjiga donosi pregled hrvatske i svjetske povijesti, kulture i znanosti od početaka civilizacije do ljeta 2002.

Autori i konzultanti Kronologije su 42 nastavnika, znanstvenika i istraživača sa Sveučilišta u Zagrebu čije je priloge uskladio urednik i jedan od autora Ivo Goldstein.

Dekan zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Neven Budak istaknuo je kao posebnu vrijednost knjige to što hrvatsku povijest dobro uklapa u europsku i svjetsku a time omogućava i puno lakše razumijevanje povijesnih događaja. Za Budaka riječ je o priručniku u kojemu se mogu pronaći brojni podatci, a u odnosu na slične priručnike odlika mu je da ima znatno više podataka iz kulturne i znanstvene povijesti u odnosu na političku, pa se može reći da je to prije svega kronologija kulturne povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po riječima povjesničarke umjetnosti Snješke Knežević, Kronologija je imaginarni muzej svjetske i hrvatske kulture s izrazito smišljenim postavom što se očituje i u odnosu slike i teksta.

Urednik Ivo Goldstein poželio je da se na promociji trećega izdanja Kronologije na njezinim stranicama pronađe i mreža izgrađenih auto-cesta u Hrvatskoj, umjesto karte koja je objavljena u drugome izdanju a na kojoj je mreža planiranih auto-cesta i poluautocesta koje bi treba biti dovršene do 2005. Podsjetio je da je prvo izdanje Kronologije objavljeno 1996.

Na predstavljanju su urednici ´Novoga Libera´, Slavko i Ivo Goldstein, uručili Kronologiju istaknutim osobama iz hrvatskoga javnog života koje su stvarale najnoviju hrvatsku povijest, a obuhvaćene su tekstom ili slikom u Kronologiji.

U ime Predsjednika Republike knjigu je primio njegov savjetnik za znanost i obrazovanje Esad Prohić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara