Predstavnici BiH bojkotiraju dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu

Predstavnici BiH bojkotiraju dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu
Foto: EPA

PREDSJEDATELJ Predsjedništva Bosne i Hercegovine izvijestio je veleposlanstvo zemlje u Švedskoj kako nitko u ime te države ne može sudjelovati na dodjeli Nobelove nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu, čime se BiH pridružila zemljama koje bojkotiraju događaj jer je Handke podupirao velikosrpsku politiku i zagovarao potporu režimu Slobodana Miloševića.

"Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav kojim se bilo tko ovlašćuje da prisustvuje dodjeli Nobelove nagrade u ime Bosne i Hercegovine, a u tome smislu niti u ime veleposlanstva  BiH u Kraljevini Švedskoj. Napominjemo da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo ustavom utvrđenih stajališta Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavljao kršenje ustava i zakona Bosne i Hercegovine", stoji u dopisu upućenom iz Komšićeva ureda veleposlanstvu BiH u Švedskoj kako ga citira portal Klix.

I Hrvatska će bojkotirati događaj

Bojkot ceremonije dodjele Nobelove nagrade Handkeu ranije su najavili Hrvatska, Albanija, Kosovo i Turska.

>>> Hrvatska se pridružuje bojkotu dodjele Nobelove nagrade zbog Handkea

Predstavnici udruga koje okupljaju bošnjačke žrtve rata u BiH od 1992. do 1995. otputovali su u Stockholm kako bi prosvjedovali zbog dodjele Nobelove nagrade Handkeu, no u glavni grad Švedske otišli su i predstavnici nekih udruga sa srpskim predznakom kako bi organizirali protuprosvjede i dali potporu austrijskom piscu.

Sam Handke je u intervjuu koji je dao televiziji Republike Srpske kazao kako nije očekivao da će nakon odluke o dodjeli Nobelove nagrade biti tako izložen javnosti.

Kazao je i kako bi želio na proljeće naredne godine posjetiti Banju Luku.

"Volim Banju Luku i volim Bosnu", kazao je Handke novinaru koji ga je pitao "planira li doći u Republiku Srpsku".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara