Predstavnici MMF-a i HSU-a o povratu duga umirovljenicima

POVRAT duga umirovljenicima nije sporan jer o tome postoji odluka Ustavnog suda koju Vlada mora poštivati, ali treba pronaći najbolji način da se njegovo vraćanje, kao i provedba sporazuma Vlade i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), prilagodi mogućnostima državnog proračuna, izjavio je nakon današnjeg sastanka s čelnicima HSUa šef Misije MMF-a za Hrvatsku Dimitri Demekis.

Kao i čelnici Svetske banke dan ranije, i Demekis je ocijenio da je mirovinska potrošnja u Hrvatskoj previsoka pa je dugoročno treba smanjiti.

Hrvatski mirovinski sustav je, zajedno sa zdravstvom i socijalnom skrbi, najveći generator deficita, a ti su izdaci u odnosu na gospodarske mogućnosti dva puta veći nego u zemljama EU-a, ocjenjuju stručnjaci MMF-a, koji će se sa čelnicima HSU-a ponovno naći početkom prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Umirovljenici u Hrvatskoj predstavljaju važan segment čiji će zakonski utemljeni zahtjevi imati važne gospodarske posljedice, a HSU preko svoja tri zastupnika u parlamentu može značajno utjecati na nacionalnu politiku", objasnio je Demekis razloge susreta.

Dodao je kako MMF nema namjeru, niti može Vladi nametati gotova rješenja već, u okviru potpisanog stand by aranžmana, ukazati na opća makroekonomska ograničenja unutar kojih se državni proračun može kretati.

Predsjednik HSU-a Vladimir Jordan rekao je da su predstavnike MMF-a upoznali s teškim materijalnim položajem umirovljenika, a da je oko pitanja usklađivanja mirovina s rastom plaća "bilo međusobnog razumijevanja, ali ne i puno slaganja".

Jordan je ustvrdio da umirovljenici žele dijeliti sudbinu radnika, tako da mirovine rastu koliko i plaće zaposlenih.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara