Predstavnici VAD-a kod Norca

PREDSJEDNIK Viteškog alkarskog društva i sinjski gradonačelnik Mate Jukić danas je u riječkome zatvoru posjetio umirovljenog generala i službenog alkarskog vojvodu Mirka Norca.

Sa Jukićem su bili Jerko Buljan, predsjednik Udruge obitelji poginulih u Domovinskom ratu, Dražen Pavlović, predsjednik sinjske HVIDRA-e i predsjednik Časnog suda VAD-a Andrija Grčić. Njima se pridružio i Ante Kotromanović, umirovljeni stožerni brigadir koji je prošle dvije godine obnašao dužnost alkarskog vojvode.

Norac se u riječkome zatvoru nalazi oko 2,5 godine, a prije nekoliko mjeseci nepravomoćno je osuđen na 12 godina zatvora. Kao jedan od članova tzv. gospićke skupine Norac je osuđen za ratni zločin nad srpskim civilima u Gospiću 1991.

Jukić je nedavno u Sinju najavio da će Norca posjetiti radi razgovora o izboru osobe koja će ove godine kao vršitelj dužnosti alkarskog vojvode predvoditi alkare na svečanosti otvorenja Alke i natjecanjima. Odluku o tome Upravni odbor VAD-a mora donijeti najkasnije deset dana prije početka alkarskih natjecanja, odnosno do 1. kolovoza.

Pri ulasku u riječki zatvor oko 12,30 sati Jukić, Buljan i Pavlović nisu željeli novinarima dati izjave ni o posjetu ni o čemu će razgovarati s Norcem.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Kotromanović, koji je prvi napustio zatvor oko 15 sati, kazao je da su s Norcem razgovarali o ovogodišnjoj Alki i statusu vršitelja dužnosti alkarskog vojvode, odnosno razlozima zbog kojih se "njega nakon dvije godine želi eliminirati iz Alke". Kotromanović smatra kako je "predsjedniku VAD-a Jukiću cilj eliminirati njega iz Alke", a ne tko će biti vojvoda".

Naveo je, međutim da će "general Norac poštivati odluku Upravnog odbora VAD-a kao i svi ostali" te da "general nema svoga posebnoga kandidata".

Na novinarski upit hoće li Norac poduprijeti njega osobno, Kotromanović je kazao kako "misli da baš i neće".

Govoreći o "dvjema skupinama u VAD-u koje podupiru različite kandidate za alkarskog vojvodu", Kotromanović je istaknuo da bi on želio da Sinjska alka postane središtem više kulturnih i zabavnih događaja te da je važno da Alka "bude dobra, a manje važno tko će biti alkarski vojvoda".

Kao kandidati za vojvodu za ovogodišnju 288. alku što se održava 3. kolovoza osim Kotromanovića spominje se Ivo Delonga, član Upravnog odbora VAD-a, i alkarski barjaktar Ivan Čikara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara