Pregovori HDZ-HSU: Umirovljenici postavili zahtjeve, novi sastanak u ponedjeljak

PREDSTAVNICI HDZ-a razgovarali su danas s predstavnicima Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) o mogućoj potpori budućoj HDZ-ovoj vladi, a razgovori će se nastaviti u ponedjeljak nakon što HDZ raspravi konkretne umirovljeničke zahtjeve.

Nakon razgovora zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je novinarima da razgovori teku "jako dobro" i da su predstavnici HSU-a iznijeli konkretne prijedloge za moguće usuglašavanje. Za ponedjeljak u 16 sati najavila je ponovni sastanak i definiranje dogovora.

"Jedan dobar dio zahtjeva HSU-a je prihvatljiv HDZ-u, ali ih HDZ-ov ekspertni tim mora još jednom raspraviti", kazala je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik HSU-a Vladimir Jordan izjavio je da se njihovi zahtjevi odnose na definiranje načina vraćanja duga umirovljenicima prema odluci Ustavnog suda, usklađivanje mirovina s rastom plaća, godišnje povećanje mirovina u skladu s rastom BDP-a te uključivanje sto posto plus šest posto u osnovicu mirovine.

"Čekamo izjašnjenje HDZ-a o tim zahtjevima", rekao je Jordan, dodavši da su to zadaci koji se trebaju definirati u kratkom roku. Napomenuo je da je dogovoreno da bi HDZ i HSU zajednički sudjelovali u izradi cjelokupnog mirovinskog sustava na dulji rok. "Za sada smo u fazi razgovora i vidjet ćemo što će biti dalje", rekao je Jordan.

"Izložili smo prioritete za koje želimo da se uvrste u zadatke buduće vlade, a budu li doista uvršteni, podržat ćemo njezinog mandatara", istaknuo je Jordan.

Jordan je rekao da HSU nije tražio sudjelovanje u budućoj vladi. Naglasio je da će poduprijeti mandatara koji će prihvatiti njihove zahtjeve i to javno objaviti hrvatskim građanima i biračima, jer, kako je rekao, "više nećemo nasjedati obećanjima kao u proteklih 12 godina".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara