Pregovori oko Kosova završili - nema kompromisa ni u jednoj točki prijedloga

Pregovori oko Kosova završili - nema kompromisa ni u jednoj točki prijedloga

FINALNA RUNDA tehničkih pregovora oko statusa Kosova u Beču završila je danas bez ustupaka ijedne od uključenih strana. Martti Ahtisaari je izjavio da su u stavovima Beograd i Priština na dijametralno suprotnim pozicijama, prenosi B92.

Usprkos tome što kompromisa nema ni po jednoj točci Ahtisaarijevog prijedloga o statusu Kosova, Ahtisaari smatra da su ovi razgovori bili korisni jer su dali mogućnost da sve strane dobro razumiju međusobne pozicije.

"Moram biti iskren i reći da kada je u pitanju status Kosova, obje strane ostaju dijametralno suprotstavljene, tako da taj problem i dalje ostaje neriješen", kaže Ahtisaari.

"Sada ću sjesti sa svojim kolegama i razmotriti cjelokupnu diskusiju koja je održana u Beču i vidjet ćemo što se može izmijeniti u našem prvom prijedlogu", rekao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, kosovski pregovarački tim optužio je Beograd da ima rigidne stavove, a da je Priština ta koja naglašava da prihvaća Ahtisaarijev prijedlog.

"Na gospodinu Ahtisaariju je da prosudi je li sve ovo bilo potrebno ili ne. Jasna pozicija kosovskog tima jest da je Kosovo spremno na svaku vrstu angažamana koju je od nas tražio specijalni izaslanik Martti Ahtisaari i naš dolazak ovdje predstavlja demonstraciju naše volje da u potpunosti surađujemo s međunarodnom zajednicom", kaže član prištinskog pregovaračkog tima Skender Hiseni.

Slijedeći korak je sastanak na najvišem nivou, 10. ožujka u Beču. Ahtisaari je poslao pozivnice za taj sastanak političkim liderima Kosova i Srbije.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara