PREGOVORI RH-SLOVENIJA: DO KRAJA GODINE 27 MALOGR. PRIJELAZA

Hrvatska i Slovenija će do kraja godine otvoriti 27 novih malograničnih prijelaza, objavila je u četvrtak Stalna mješovita komisija za provedbu Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji (SOPS).´Do 1. travnja otvorit će se pet, do 1. srpnja sedam novih prijelaza, a preostali do kraja 2003.´, izjavio je slovenski supredsjedatelj Komisije Vojko Kuzma, nakon sastanka Komisije u Humu na Sutli. Hrvatska supredsjedateljica Olga Kresović-Rogulja, upozorila je da se od 1. travnja prijelazi više neće moći prelaziti bez posebnih pograničnih propusnica.

Te propusnice je dosad dobilo 3.246 hrvatskih državljana i između 7 i 8 tisuća Slovenaca. S obje strane malograničnog pojasa živi oko 500 tisuća ljudi.

Propusnice se izdaju u nadležnim policijskim upravama, a dok Sabor ne odluči suprotno, na njih će se morati plaćati pristojbe, rekla je Kresović-Rogulja.

Komisija je uz postojećih 56 utvrdila još šest takozvanih prohodnih točaka za prijelaz granice građana koji zbog odlaska u školu, na posao ili obrađivanje zemlje, moraju prelaziti graničnu crtu, ukupno dugu 670 kilometara. Vojko Kuzma je istaknuo da će se odredbe SOPS-a vezane za turizam, lov i ribolov, provesti prije uvođenja Schengenskoga graničnoga režima. ´Tako će se SOPS-om omekšati taj tvrdi režim´, istaknuo je Kuzma.

Idući sastanak Komisije najavljen je za drugu polovicu ožujka u Sloveniji.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara