"Prekid odnosa s Hrvatskom za Srbiju bi bio suicid"

"Prekid odnosa s Hrvatskom za Srbiju bi bio suicid"

PRIJETNJE koje je Hrvatskoj zbog najave priznanja nezavisnog Kosova uputio srbijanski predsjednik Boris Tadić u razgovoru za Index je prokomentirao ugledni politički analitičar Davor Gjenero.

Gjenero je rekao kako mu se čini da se Tadić ne bi tako ponašao "da nije izrazito zabrinut za to da bi Hrvatska mogla priznanjem Kosova bitno destabilizirati politiku koju sada Srbija vodi". "Ne bi dolazio taj tip prijetnji niti bi tako infantilno nastupao", smatra Gjenero.

Pojasnio je i kako će "hrvatsko priznanje Kosova biti izrazito neugodno za Srbiju, iz više razloga". Prema njegovim riječima, ta odluka s hrvatske strane nije nagla pa nema emotivnih naboja. Jednako tako, iako Hrvatska nije ekonomski relevantna sila kao što su SAD, Njemačka ili Velika Britanija, "o Hrvatskoj je Srbija ekonomski ovisnija nego o bilo kojoj od njih". Kao još jedan od razloga Gjenero je naveo činjenicu da je srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj uključena čak i u Vladu.

Dodao je i kako je "Hrvatska jedina država takozvanog zapadnog svijeta, u koju srpski državljani ulaze bez vize". "S državom koja vam toliko znači koliko Hrvatska znači Srbiji, vi ne možete povući veleposlanika, vi ne možete snižavati diplomatske odnose. Jednostavno, to radite samo ako vodite potpuno suicidalnu politiku", izjavio je Gjenero.

"Doktrina koja se sada vodi u Srbiji može puknuti upravo na hrvatskom priznanju Kosova"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zato, navodi Gjenero, srbijanski politički čelnici "kombinacijom političkih i ekonomskih prijetnji" koje izražavaju, pokušavaju nekako odgovoriti Hrvatskoj i utjecati na njenu odluku o priznanju Kosova. "Tadić ih izražava na svoj način. Koštunica ih izražava tako što organizira demonstracije i onda povuče policiju ispred hrvatske ambasade da bi je se razbilo i zapalilo, a Nikolić ih izražava na taj način da kaže da onda oni neće priznavati hrvatske međunarodno priznate granice. Jasno je da se te prijetnje upućuju zato što na hrvatsku racionalnu politiku nema normalnog racionalnog odgovora", rekao je Gjenero dodajući: "Radi se o tome da cijela ta doktrina, koja se sada vodi u Srbiji, može puknuti upravo na hrvatskom priznanju Kosova".

Gjenero smatra kako se Hrvatska neće obazirati na nemoćne i neutemeljene prijetnje koje je uputio Tadić. Osvrnuo se na to kako je predsjednik Stjepan Mesić "cijelo vrijeme jasan i govori o temeljnim principima koje Hrvatska ne može pogaziti, a nepriznavanje Kosova bi bilo njihovo gaženje", dok je istovremeno premijer Ivo Sanader, osvrćući se na izjave potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca po pitanju Kosova, dane u susjednoj BiH, "jasno rekao kako Uzelac neće biti taj koji će odlučivati kad će i hoće li Hrvatska priznati Kosovo". "Time je zapravo rečeno da će do tog priznanja sigurno doći, iako je to i ranije bilo rečeno", rekao je Gjenero.

Dodao je i kako "Hrvatska postaje članicom NATO saveza i neke politike tog savezništva je implicitno obvezuju te bi bilo neozbiljno kad bi Hrvatska izigravala svoje međunarodne principe".

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara