Preko 200.000 Čeha prosvjedovalo protiv premijera i predsjednika: "Ovdje smo"

Preko 200.000 Čeha prosvjedovalo protiv premijera i predsjednika: "Ovdje smo"
Foto: EPA

GOTOVO četvrt milijuna Čeha prosvjedovao je protiv premijera i predsjednika države optužujući ih da potkopavaju demokraciju u toj duboko podijeljenoj naciji koja u nedjelju slavi 30. godišnjicu Baršunaste revolucije.

Prosvjednici iz cijele zemlje koja ima 10,7 milijuna stanovnika okupili su se u parku Letna, mašući češkim i europskim zastavama na mjestu masovnih prosvjeda u studenom 1989., kada je mirno pao komunizam u bivšoj Čehoslovačkoj nedugo nakon pada Berlinskog zida. 

 

Izvikivali iste riječi kao prije 30 godina

Mnogi su izvikivali "ovdje smo", kao i prije 30 godina tijekom prosvjeda koji su na vlast doveli Vaclava Havela.

Organizatori žele da premijer Andrej Babiš raskine veze sa svojom tvrtkom Agrofert tvrdeći da je u sukobu interesa ili da se do kraja godine povuče s dužnosti. On niječe bilo kakve nepravilnosti.

"Borba za slobodu i demokraciju nikada ne prestaje", istaknuo je Benjamin Roll, potpredsjednik organizacije Milijun trenutaka za demokraciju, koja je organizirala prosvjed.

Govornici, među kojima su bili i bivši disidenti koji su govorili i na skupovima 1989., isticali su da Babiš i predsjednik Miloš Zeman ne smiju obnašati dužnosti. 

Velike podjele

Policija procjenjuje da se okupilo 200.000 ljudi, a organizatori kažu da se radi o 250.000 ljudi.

Babiš i njegova populistička stranka ANO daleko su najpopularniji u zemlji, ali i izazivaju velike podjele zbog njegove prošlosti jer je bio član Komunističke partije i imao veze u tajnoj službi.

Zeman, koji se zauzima za bolje odnose s Rusijom i Kinom, ocijenio je prosvjede nedemokratskima jer ne priznaju da je donesena odluka da se odustane od optužbi za prijevaru protiv Babiša i da je parlament odbacio pozive da se i njega osobno opozove.

U nedavnom intervjuu za portal ParlamentniListy.cz istaknuo je da je za Babiša na izborima glasalo 1,5 milijuna ljudi, a za njega 2,85 milijuna pa je prosvjed u Letni u odnosu na to malen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara