Preko 700 katalonskih gradonačelnika prosvjeduje zbog referenduma: "Glasat ćemo"

Preko 700 katalonskih gradonačelnika prosvjeduje zbog referenduma: "Glasat ćemo"

Foto: Hina

UZ UZVIKE "glasat ćemo" i "nezavisnost", od 700 od 948 katalonskih gradonačelnika i mjesnih načelnika izrazilo je u Barceloni odlučnost da organiziraju referendum o samoodređenju za svoju regiju, usprkos sudskim progonima. Španjolska vlada nastoji spriječiti taj referendum koji pravosuđe proglašava protuustavnim.

No više od dvije trećine katalonskih načelnika već se pobrinulo da otvori svoje lokalne urede za glasovanje, koje je za 1. listopada sazvalo nezavisno izvršno tijelo te regije na sjeveroistoku Španjolske.

Glavno tužiteljstvo želi podići optužnice

Glavno tužiteljstvo Španjolske naredilo je u srijedu tužiteljima Katalonije da prozovu te načelnike koji su spremni surađivati "u organizaciji ilegalnog glasovanja" kako bi ih se optužilo.

Šef regionalne vlade, Carles Puigdemont, koji ih je primio, odgovorio je na "prijetnje" šefa španjolske vlade Mariana Rajoya kazavši: "Ne podcjenjujte snagu katalonskog naroda."

Rajoy je u petak poručio separatistima: "Ne podcjenjujte snagu španjolske demokracije. Pravna država funkcionira."

Separatisti većina u regionalnom parlamentu

U regionalnom parlamentu separatisti od 2015. čine većinu, no prema anketama katalonsko društvo jako je podijeljeno kada je riječ o proglašenju neovisnosti.

Na regionalnim izborima 2015. zagovornici neovisnosti osvojili su 47,6 posto glasova birača, dok su oni koji podupiru ostanak u Španjolskoj osvojili 51,28 posto.

Većina Katalonaca izjasnila se, međutim, za mogućnost da svoje stajalište o neovisnosti iznese na referendumu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara