Preliminarni izvještaj o radu trgovina nedjeljom - zatečene brojne nepravilnosti

DRŽAVNI inspektori su pri jučerašnjem nadzoru zakonitosti rada trgovina i ugostiteljskih objekata nedjeljom zatekli brojne nepravilnosti, od rada na crno do neplaćanja radnika, pokazuje preliminarni izvještaj Državnog inspektorata, koji će danas biti predan premijeru Ivici Račanu.

"Zabilježili smo brojne slučajeve rada na crno, dio radnika zatečen je bez prijave, odnosno osnovne dokumentacije, bilo je tu neplaćanja propisanog radnog vremena, ali i svih drugih nepravilnosti uobičajenih za trgovinu: neisticanje cijena i rokova uporabe, prodaja nekvalitetne robe i slično", rekao je Hini glavni državni inspektor Branko Jordanić.

Nekoliko stotina inspektora u svim je hrvatskim regijama jučer prekontroliralo oko 2.400 prodajnih mjesta, tržnica, trgovina, slastičarni, pekarnica i svih drugih objekata koje rade nedjeljom.

U Državnom inspektoratu danas se pregledava opsežna dokumentacija, isplatne liste i poslovne knjige kako bi Vlada mogla dobiti preliminarni izvještaj o broju izvršenih nadzora, zatečenih radnika, te broju povreda odredbi o radnom vremenu i Zakona o radu. Cjeloviti izvještaj očekuje se za dva tjedna.

Premijer Račan zatražio je prošloga tjedna od Državnog inspektorata strogu kontrolu zakonitosti rada trgovina i drugih tvrtki nedjeljom, a u povodu inicijative Sindikata trgovine i Caritasa da se zabrani rad trgovina nedjeljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos uočenim prekršajima, Jordanić i dalje smatra da je "stanje na tom području daleko bolje nego što govore napadi u javnosti".

Po njegovu mišljenju, u većini tvrtki koje su prijavile rad nedjeljom posluje se legalno, a znatno je veći problem rad na crno u kojem nema nikakva poštivanja prava zaposlenih.

Iako je jučerašnju akciju Državni inspektorat odradio po nalogu premijera, Jordanić podsjeća da inspektori takav nadzor obavljaju u kontinuitetu od početka ove godine, a jučer zatečeni prekršaji bili su i dosad evidentirani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara